Станислав Стоянов и арх. Драгомир Йосифов с идея за цялостна актуализация на недвижимото културно наследство на Велико Търново

Животът

20-11-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Да бъде направено цялостно актуализиране на списъка с недвижимо културно наследство на Велико Търново. Около тази мащабна идея се обединяват Станислав Стоянов, бивш народен представител от ГЕРБ-СДС и арх. Драгомир Йосифов,  общински съветник от ГЕРБ във Великотърновския общински съвет.

Стоянов е известен като един от големите радетели за запазване и съхраняване на автентичния облик на Велико Търново. С поредица от благотворителни инициативи и с помощта на съмишленици успява да даде живот на емблематични сгради в града. Сред тях са ремонтът на вековното читалище „П. Р. Славейков“, запазването на оригиналната фасада на ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон”, проектът за реставрация на църквата „Св. св. Кирил и Методий“ и др.

Арх. Йосифов е автор на проектите за реставрация на повече от  60 уникални сгради – къщи, църкви, манастири, музейни обекти и паметници във Велико Търново и региона. Той е сред малкото специалисти у нас  със специализация за опазване на културното наследство и с  правоспособност да проектира паметници на културата.

Актуализацията на недвижимо културно наследство на Велико Търново ще е труден и бавен процес, но е изключително важно той да бъде осъществен. Дейностите по него ще включват събирането и систематизирането на  документална, историческа и географска информация за всички сгради, недвижими културни ценности в старата столица, както и отбелязване на актуалния юридически статут на сградата, видът и категорията на обекта на културно наследство, карта с точното му географско разположение и т.н.

 

Обществен съвет или НПО може да поеме инициативата

 

Подобни проекти вече има реализирани в големи градове като София и Варна, но там те са осъществени чрез възлагане на обществени поръчки от общините. Идеята на Стоянов и Йосифов е във Велико Търново да бъде сформирана група от съмишленици, които на доброволен принцип, влагайки ентусиазъм, сърце и душа да се заемат с нелеката задача.

Екипът може да бъде ситуиран като обществен съвет, НПО или под друга форма и в него да бъдат привлечени архитекти, представители на музеите, строителни специалисти, научни работници и други експерти с отношение към културно-историческото наследство.

Последващата дигитализация на цялата информация ще бъде от полза не само на Общината, но и на всички граждани, посочват Станислав Стоянов и арх. Драгомир Йосифов.

 

Важна стъпка за реставрация на ценните сгради без дълги процедури

 

Много е важно, според тях, за да бъде използвана събраната информация по най-рационалния начин, а именно в посока реставрация, консервация и възстановяване на обектите, Велико Търново да получи специален статут, който да осигури възможност за бързи и адекватни действия от страна на местната власт. Това е възможно както с развитието на статута на духовна и историческа столица, така и с актуализиране на  проектозакона за старите столици. Това ще даде изключителната възможност решенията да се вземат автономно, в рамките дори на няколко дена и ще се сложи край на безкрайното чакане за съгласувателни процедури с различните министерства или с Националния институт за недвижимо културно наследство, категорични са двамата великотърновци.

Те са убедени, че ще успеят да увлекат с идеята си сърцати хора от града и региона, които безвъзмездно да се посветят на каузата.

„Един от проблемите е, че всички говорим за културно-историческото наследство на Велико Търново, но все по-малко млади специалисти се насочват към тази област“, споделя арх. Йосифов, който признава, че на 43 години е един от най-младите експерти в града и региона. За съжаление, завършващите архитекти предпочитат далеч по-доходните проекти за строителство, отколкото трудната, изморителна и неблагодарна работа по паметниците на културата, признава той.

С актуализация на обектите във Велико Търново има голям шанс да бъдат запазени ценни сгради, които са извън цялостния паметник на културата, какъвто е в момента е старият град. В централната част, над театъра, има великолепни сгради в т.нар. буржоазен стил, строени в края на XIX, началото на XX век. Те могат да бъдат обособени в отделен ансамбъл, защото са част от архитектурната и строителна памет за града, и могат да бъдат не по-малко привлекателни за туристите от останалите известни обекти, категоричен е Станислав Стоянов.

И Стоянов, и арх. Йосифов са убедени, че ако идеята за цялостно актуализиране на списъка с недвижимо културно наследство на Велико Търново се осъществи, с подкрепата на Общината, с обединяване на действията на местната власт и неправителствените организации, Велико Търново ще затвърди позицията си на един от най- обичаните туристически дестинации не само в България, но и по света.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов