Вече не е необходимо да се подписва информирано съгласие за ваксиниране

Животът

19-11-2021, 11:39

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Вече не е необходимо да се подписва информирано съгласие за ваксиниране против COVID-19. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров след среща с директора на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон. Днес здравният министър е подписал заповед, с която отменя даването на информирано съгласие преди ваксиниране, както не се изисква и за други ваксини.

От днес системата позволява издаване на сертификат за повторно преболедуване на коронавирус. Потвърдена е дефиницията, че 90 дни след първоначалната регистрация на инфекцията, ако има повторна инфекция, това се счита за реинфекция, коментира Кацаров.
По думите му от вторник ще бъде пусната открита телефонна линия за всички граждани по въпроси, свързани с медицинския аспект на ваксинацията - показания, противопоказания и др. Здравният министър уточни, че на тази телефонна линия ще отговарят лекари и специалисти от Медицинския университет. 

Относно тестовете за учениците Кацаров заяви, че са предоставили на МОН 900 000 щадящи теста. В момента тече процедура за обществена поръчка, която да осигури още 1 млн. теста в рамките на следващата седмица, обясни министърът.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов