По инициатива на Станислав Стоянов и дарители възстановяват автентичния вид на Гимназията по туризъм

Животът

15-11-2021, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

По инициатива на общественика Станислав Стоянов Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ ще бъде с автентичния си облик – така, както преди век е изглеждало училището, наречено тогава Втора прогимназия „Иларион Макариополски“. Навръх 1 ноември – Деня на народните будители, Станислав Стоянов благодари на всички съмишленици и дарители, отзовали се на родолюбивата инициатива.

„Преди точно 1 година, на днешния празник открихме обновената сграда на Народно читалище „Петко Р. Славейков - 1920” за неговата вековна годишнина. Българските читалища винаги са били крепост на културата и традициите и на българщината. Но ако читалището е крепост, то българското училище е храмът на просветата и знанието“, коментира Стоянов.

„Радвам се, че с бързи действия, в правилния момент и с добрата воля и усилията на всички участници успяхме да върнем пълния блясък от царско време на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон”. Учебното заведение беше подготвило и изпълняваше проект за енергийна ефективност на сградата, включващ почти пълен ремонт и обновяване - саниране, подмяна на дограми, нов покрив, интериор, обзавеждане. Поздравявам всички ангажирани за усилията и инициативата. Попаднах на снимка на учебното заведение в миналото, когато се е наричало Втора прогимназия „Иларион Макариополски” и бях възхитен от красотата му. Запитах се толкова ли е трудно да я възстановим. За подобно мащабно начинание имах нужда от хора, които да помогнат. С чисто сърце мога да ги нарека будители и благодетели! С поредица от срещи и разговори и с добрата воля на директор, изпълнители и дарители успяхме да намерим начин, по който да се препроектира външният облик на сградата и тя да се възстанови в оригиналния си вид от началото на миналия век“, обяснява Станислав Стоянов.

Родолюбиви великотърновци събират нужните средства, а Старата столица получава поредното си културно-историческо бижу, което съхранява духа на града.

„Ще отправя специални благодарности поименно след финалното приключване на ремонтните дейности на среща, която училището ще организира за връчване на грамоти за дарителите. Обществото трябва да знае кои са днешните будители. Те са сред нас! Всеки може да бъде будител, стига да пожелае. Приятно съм изненадан от разбирането и съпричастността на всички. Явно малко ни трябва да запалим искрата“, завършва Станислав Стоянов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов