7 досъдебни производства, свързани с изборите, е образувала Апелативна прокуратура – Велико Търново

Животът

14-11-2021, 15:08

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

От началото на предизборната кампания до 13.00 часа днес, 14 ноември 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 704 преписки и 113 досъдебни производства. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др. Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.

Двадесет и седем са преписките за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент; по тринадесет от тях са образувание досъдебните производства. 677 преписки и 100 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

По Апелативни райони досъдебните производства, свързани с изборите за президент и вицепрезидент са разпределени, както следва: АП – София – 1; АП – Пловдив – 11; АП – Варна – 1.

По отношение на изборите за 47-мо Народно събрание: АП – София – 38; АП – Пловдив – 13; АП – Варна – 12;  АП – Бургас – 30; АП – Велико Търново – 7. Привлечени в качеството на обвиняеми са 2 лица.

С оглед липса на събрани от органите на МВР данни за извършени престъпления са постановени 20 отказа за образуване на досъдебни производства във връзка с вота за президент и вицепрезидент, а 471 са отказите, касаещи изборите за Народно събрание.

Във всяка област на страната продължават работа и създадените областни междуведомствени звена, които осъществяват координация за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

След обработка на данните, които продължават да постъпват, прокуратурата ще предостави допълнителна информация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов