В навечерието сме на Рождественския пост, днес са Коледни заговезни

Животът

14-11-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На днешния ден православната църква отбелязва Рождественски (Коледни) заговезни. Според християнските традиции това е последният ден, в който може да се яде месо, преди началото на 40-дневния Рождественски пост, който започва на 15 ноември и свършва на 24 декември (Бъдни вечер). На Коледните заговезни се готви пиле с кисело зеле, пълнени чушки с боб и мазнина. Точи се и вита баница с тиква – “тиквеник” с много орехи.

Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Сина Исус Христос.

Не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешава риба. Безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с лекар.

Венчавките се забраняват до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Тази вечер за последен път се вкусва месо и млечни произведения. След това християните се отдават на пост, по-усилена молитва и подготовка за посрещането на Христовото Рождество.

Постите са благоприятни периоди и възможност за всеки, който иска да бъде по-добър, скромен, смирен, благ, здрав, чист и духовно осъзнат. Чрез следването им човек може да пречисти сърцето си от нечистотии и да се облагороди духовно.

Чрез постите ние съзнателно се лишаваме от всякакви житейски удобства с цел да пречистим тялото си отвън и отвътре, да засилим волята и силата на духа си, както и да освободим място за духовни ценности. По този начин човек възвръща своето здраве, устойчивост, осъзнатост, радост и щастие. Постите не се свеждат само до въздържание от храна или вода. Това е период, през който човек трябва да се въздържа от всякакви видове умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките й разновидности.

Това е период, през който е добре да се въздържаме от умствени и телесни страсти, нечисти мисли и думи, завист, злоба, алчност и похот във всичките й разновидности.

Намалете или спрете: тютюнопушенето; всички видове алкохолни напитки; кафето и всички видове интоксиканти – кола, енергийни напитки и други. Изключете полуфабрикати и сладки храни – шоколади, бонбони, пържени, тестени и мазни храни. Хранете се с плодове до обяд, а ако ви е трудно може да включите овесена каша със сушени или пресни плодове.

Ако сте месоядни, трудно ще преминете изцяло на постна храна. И все пак растителното хранене е най-подходящото и естествено за човешкия организъм. След известен период хранене по този начин, човек става по-енергичен, умът му се избистря, голяма част от здравословните проблеми отшумяват, теглото му се нормализира, кожата му се изчиства, а самочувствието му се подобрява.

Историята показва, че тези пости са съхранили духа на народа през времена на трудности.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов