Фермите с „виртуални“ животни без компенсации заради Covid кризата

Животът

13-11-2021, 11:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Фермите с „виртуални“ животни, стопанства, които не могат да докажат реализация на продукцията си, както и собствениците на нерегистрирани животновъдни обекти, няма да получат компенсации заради Covid кризата. Земеделското министерство е заложило такива ограничения, за да може помощта от 72 млн. лв. да достигне до реални фермери.  
Очаква се бюджетът за обезщетение на загубите, причинени от Covid ограниченията, да стигне до 50 000 земеделци, близо 20 000 от които - животновъди.

От браншовата организация на овцевъдите и козевъдите алармираха, че има около 1000 фермери с близо 80 000 животни, които ще останат без никакво подпомагане в кризата.
По този повод от агроведомството правят уточнението, че са заложени ограничителни критерии, за да не бъдат източени парите по мярката. Специфичните изисквания се отнасят до наличието на валидно подадено заявление по схемите за обвързано подпомагане или по преходната национална помощ, обвързана с производството за 2021 г. и получено подпомагане по същите схеми за 2020 г.
Министерството на земеделието уверява, че ще търсят начин стопаните, които не попадат в обхвата на мярката за тази година, в началото на следващата да бъдат подпомогнати по de minimis.

 Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден