Великотърновската болница реализира първата у нас донорска ситуация съвместно с Румъния

Животът

12-11-2021, 14:18

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Донор е 48 – годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт

У нас беше реализирана първа донорска ситуация съвместно с Румъния. Донор е 48 – годишна жена, която е изпаднала в мозъчна смърт в Реанимацията на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Жената е постъпила в болницата с тежък мозъчен кръвоизлив, а на 9 ноември комисия от трима лекари е установила мозъчната смърт. Близките на жената веднага са приели да дарят органите й за спасяването на други човешки животи.

Ден по-късно екип от лекари от Румъния, пристига с линейка от Букурещ във великотърновската болница, за да извърши експлантацията на органите.

Така трима души от Румъния получават шанс за нов живот. Черният дроб е трансплантиран на 51 – годишен пациент, а бъбреците на други двама на 38 и 39 години.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на Споразумението за сътрудничество в областта на донорството и трансплантацията на органи, което беше подписано между Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Национална агенция за трансплантация на Румъния.

Това споразумение създава възможност за обмен на органи в случаите на излишък, когато няма подходящи нуждаещи се пациенти в съответната страна, или при спешно търсене на органи за пациенти, които са в животозастрашаващо състояние.

Ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова изказват огромната си признателност на близките на жена, които в този изключително тежък момент вземат решението да помогнат и по този начин са спасени три човешки живота.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов