42 милиона пратки следи НАП

Животът

11-11-2021, 11:47

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Стартира информационна кампания, насочена към търговците онлайн и към потребителите

Над 3,6 млрд. лева са получили онлайн търговци от наложен платеж

Близо 42 милиона пратки следи Национална агенция за приходите, като сумата от наложен платеж е над 3,6 млрд. лв. Това показват данните за лицата, извършващи продажби в интернет, подадени в НАП от пощенските оператори (куриерските фирми).

Над 11 милиона от пратките са на физически лица, като повече от 34 хиляди са декларирали доходите си от продажби в интернет за 2020 година, допълват от приходната агенция.

Получените суми от наложен платеж, подадени от куриерските фирми, се отразяват в предварително попълнените данъчни декларации, от които физическите лица могат да се възползват при обявяването на доходите си, придобити през годината.

При продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от НАП.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в  Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят от НАП. В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5.

Продажбите в интернет, които са с цел печалба, се облагат с данък от 10% или 15% в зависимост от това каква дейност извършват търговците.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube и в сайта на приходната агенция

НАП стартира и информационна кампания, насочена  както към търговците онлайн, така и към потребителите. Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и  пазаруването от надеждни търговци. Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани  правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)