Артисти от великотърновския театър с вълнуващи срещи с ученици

Животът

11-11-2021, 11:32

Снимка:

МДТ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Артисти от великотърновския театър проведоха две вълнуващи срещи с ученици от ОУ „Свети Патриарх Евтимий“ в старата столица. Младите попълнения в творческия състав на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ гостуваха по покана на Ученическия съвет и училищния психолог д-р Офелия Иванова. Основна цел на инициативата е учениците да се запознаят с млади вдъхновяващи личности, които да ги мотивират да следват мечтите си.

Първата среща на учениците бе с хормайстора Яница Първанова и солиста Цветелин Илчев, които им разказаха за своя път в изкуството. Благодарение на ритмите на българската народна песен, която изпълни за тях хоровият диригент, и споделянето на емоции чрез импровизационен театър по поставени от тях въпроси, младите „депутати“ бяха умело въвлечени в света на сцената и театъра.

Че будителите са сред нас, нужно е само да ги потърсим, доказа и срещата с актьорите Никол Байчева, Кирил Милушев и Боян Фърцов. Те дебютираха на сцената на великотърновския театъра в спектакъла „На изток от Рая“ по Джон Стайнбек. „Тримата артисти от драматичната трупа на театъра разказаха на учениците една от най-великите приказки за злото и доброто, за силата и слабостта, за любовта и омразата, за красивото и грозното. Обясниха им защо тези двоици са неразделни, как едното не може без другото и защо от тяхното сливане се ражда творчеството“, споделя училищният психолог.

„И след двете срещи децата останаха възхитени от младите артисти, които са красив пример за свободен дух, талант и желание да се развиват в град Велико Търново“, посочи д-р Офелия Иванова. Тя допълни, че тези творчески вечери са особено полезни за учениците, защото с езика на изкуството и с помощта на актьорите те се научават да разпознават емоциите и да преодоляват притесненията си. 

 

Яница Първанова и Цветелин Илчев поканиха учениците на мюзикъла „Службогонци“ от Парашкев Хаджиев, създаден по едноименната комедия на Иван Вазов и либрето на Банчо Банов. Втората премиера на обичаното заглавие е на 18 ноември от 19 часа в голяма зала на театъра. Спектакълът е посветен на две знакови годишнини, които МДТ ще отбележи през 2022 г. - 70 г. от създаването на професионален драматичен театър в старата столица и 50 г. от откриването на музикално-драматичния театър. „Службогонци“ е първото заглавие в афиша на музикалния състав. Премиерата на мюзикъла е на 24 декември 1972 г., а с него е открита новата музикална сцена в града.

Актьорите Никол Байчева, Кирил Милушев и Боян Фърцов участват в спектакъла „На изток от Рая“ по Джон Стайнбек, който се радва на голям успех сред публиката. Постановката ще бъде представена отново на 26 ноември от 19 часа в камерна зала на великотърновския театър.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов