Деница Сачева и проф. Костадин Ангелов: Старата столица е еталон в България за предлагани социални услуги

Мисия

10-11-2021, 20:56

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Проф. Костадин Ангелов и Деница Сачева, заедно с кмета на община Велико Търново Даниел Панов посетиха най-новия център за комплексни социални услуги в старопрестолния град. За хората, които се нуждаят от подкрепа, е създадена среда, която е максимално близка до семейната.

„Старата столица е еталон в България за предлагани социални услуги, в грижата за хора от всички уязвими групи. Посетил съм доста подобни институции в страната – това, което видях във Велико Търново, наистина ме впечатли. Условията са много добри, за първи път видях как се полагат грижи за деца със специални образователни потребности. Като лекар съм сигурен, че те получават точно тази грижа, от която имат нужда и това е широко отворена врата за тях към бъдещето“, коментира проф. Костадин Ангелов. Той подчерта, че двигателят на всичко, което се случва в сферата на социалните услуги във Велико Търново, е директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“  в Общината Росица Димитрова.

Деница Сачева и Костадин Ангелов се срещнаха и със занаятчиите от Самоводската чаршия във Велико Търново. Правителството с премиер Бойко Борисов отпусна 420 000 лева подкрепа за петте ариални занаятчийски комплекса в България, сред които е и Улицата на занаятите във Велико Търново, посочи Сачева. Тя припомни, че инициативата бе подета от кмета Даниел Панов. Мярката бе пример, че държавата мислеше за всички видове професии и сектори, запазени са били 300 000 работни места и доходите на хората, а икономиката също е била значително изсветлена. Днес, заради липсата на работещи мерки безработицата плавно расте.

„Занаятчиите отново се нуждаят от подкрепа, защото сме в период, в който туризмът търпи ограничения заради пандемичната вълна. Трябва да има работещи мерки за всички“, подчерта Деница Сачева. От мерките сега е останала единствено 60/40, при това – с неизпълними условия. Не действа нито формата за подкрепа 80/20 за туризма и транспорта, нито 75/0, която бе много важна и за образователните центрове, и за събитийната и развлекателната индустрия.

„За нас е неприемливо, че летният сезон бе пропуснат. Вместо да се занимават с изчегъртване, властимащите можеха да надградят направеното“, завърши Деница Сачева.

Малките ученици трябва да се върнат в клас, а детските градини и яслите да не бъдат затваряни, категоричен е проф. Костадин Ангелов. По думите му, ротацията за присъственото обучение на по-големите ученици също се доказа като работещ модел, когато заболеваемостта е висока. Проф. Ангелов обясни, че отварянето на училищата вдига с 25% заболелите, но това може да компенсирано с адекватни мерки и контрол при останалите сектори. Цяло лято обаче за учениците не бе направено нищо, а в плана на Министерски съвет от 18 юли тестването на учениците изобщо не е записано. Всичко това показва, че за обучението изобщо не е мислено, подчерта Костадин Ангелов. Хаосът с доставките на тестове е показателен за хаотичните и панически действия на служебния кабинет, който не познава нито нормативната уредба, нито системата на образованието и здравеопазването. Единственият резултат е напрежение и разделение сред учителите и родителите, завърши той.  Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)