252 преписки и 57 досъдебни производства е образувала прокуратурата за нарушения, свързани с изборите

Крими

10-11-2021, 13:39

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

252 преписки и 57 досъдебни производства, свързани с нарушения на политическите права на гражданите, са образувани в прокуратурите на територията на страната от началото на предизборната кампания до 09.00 часа днес.
Дванайсет преписки и две досъдебни производства съдържат данни за нарушения, касаещи изборите за президент и вицепрезидент, а 240 преписки и 55 досъдебни производства се отнасят за изборите за Народно събрание.

На двама кандидати за народни представители имунитетът е свален и вече са им повдигнати обвинения за извършени престъпления.
Повечето от досъдебните производства за извънредните парламентарни избори са образувани за предлагане на имотна облага с цел склоняване да се упражни избирателното право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция.
Преписките са започнати по сигнали на граждани, ДАНС и от органите на МВР.
За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, както и с цел събирането на достатъчно данни за осъществен състав на престъпление от общ характер, наблюдаващите прокурори са възложили на органите на МВР извършването на проверки.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов