Въвеждат от 11 ноември зелени сертификати и за антитела

Животът

09-11-2021, 14:59

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Министерство на здравеопазването въвежда зелени сертификати и за хората с антитела. Това заяви на специален брифинг в Министерство на здравеопазването министър Стойчо Кацаров. Сертификатите ще бъдат въведени от четвъртък (11 ноември) и ще са валидни 90 дни.
„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, уточни д-р Кацаров.
За целта всяка лаборатория трябва да се интегрира към Националната здравна информационна система, за да може да изпраща резултатите от тестовете за антитела.
В момента, в който резултатите постъпят в системата, хората ще може да получават удостоверението си от his.bg или от лабораторията, която е направила изследването за антитела.
Зеленият сертификат ще важи само за нашата страна и няма да има никакво отношение към пътуване в чужбина. Сертификатът ще бъде за хора, които са сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса, не просто преболедували, но и протектирани, каза вирусологът проф. Радка Аргирова.
Затова трябва да се въведат методите и стойностите, над които този сертификат ще важи.Той ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест, обясни тя.
"Цифрата трябва да е над 150 антитела и тогава ще се признава, че това лице има надеждна защита. Изискването за тестовете е да имат над 90% чувствителност и да са сертифицирани. IgG са най-дълго живеещите антитела, затова изследването ще признава тези антитела. Изискването за IgG над 10 пъти над нормата, е, за да има наистина защита, защото като спаднат антителата по-ниско, те не са ефикасни и пак може да се разболеем", добави Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 
Зеленият сертификат за антитела ще важи и за учениците и няма да се налага те да бъдат тествани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов