Днес е Ден на българския художник

Арт и Стил

03-11-2022, 06:45

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Денят на българския художник се отбелязва от 1993 г. по инициатива на Сдружението за възраждане на Софийското Светогорие "Св. Пимен Зографски". На този ден, църковния празник на св. Пимен Зографски, честват своя професионален празник художници, иконописци и реставратори.

Неслучайно за покровител на българските художници е избран св. Пимен Зографски. Пимен (със светското име Павел - ок. 1540 - 1620 година) е бил даровит художник, родом от София. Произхождал от заможен род и проявявал дарба към рисуването. Неговият учител му се явил след смъртта си и му указал, че трябва да се замонаши и да посвети дарбата си на божието слово.

Павел раздава имуществото си и отива в Атонския манастир "Зограф" като монах, приема името Пимен. Той бил благочестив монах и се пазел от възгордяване сред своите братя като често се уединявал извън манастира. Като станал на 55 години, му се явил ьв. Георги и му указал, че трябва да се върне в България и да поведе духовно народа. Пимен тръгнал към българските земи, които тогава са под най-мрачните времена на османското владичество.

От този момент до края на живота си, Пимен обиколил почти цяла България и тайно, с много трудности, обновил, построил и изографисал над 300 църкви и 15 манастира, включително Черепишкия манастир във Врачанска епархия и Суходолския манастир (тогава) във Видинската епархия.

Края на живота си Пимен посрещнал в Черепишкия манастир, починал на 3 ноември 1620 г. Казват, че на гроба му ставали чудеса.

Изключително скромен, благочестив, талантлив и посветен на българската духовност, св. Пимен Зографски е символ на българското художествено изкуство.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов