Денят на народните будители бе отбелязан днес в Свищов

Мисия

01-11-2021, 12:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

На 1 ноември в Свищов бе организирано поклонение пред паметта и делото на видните свищовски будители, с полагане на цветя на паметниците на: Алеко Константинов, проф. Иван Шишманов, Цветан Радославов, Паметника на Дарителите; на гробовете на Еленка и Кирил Д. Аврамови, Димитър Ценов и д-р Георги Атанасович; на паметните плочи на Александър Божинов, Димитър Начович, Васил Левски и Филип Сакелариевич. В поклонението взеха участие общинските културни и образователни институции, общественици, културни деятели и граждани.

Кметът на Свищов д-р Генчо Генчев, заедно с ресорния зам.-кмет д-р Анелия Димитрова, директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и началник отдел „Образование“ Румяна Кузева поднесоха цветя на паметника на Дарителите, в центъра на града, където по традиция д-р Анелия Димитрова произнесе кратко слово. С думите си тя подчерта значението на 1 ноември като Ден на народните будители, чрез който българският народ изразява преклонението си пред бележитите личности, стожери на българщината, оставили дълбока диря в културното и историческо наследство на България.

По повод празничния 1 ноември Община Свищов подготви виртуален поздрав към всички българи и жителите на Общината, в който взеха участие деца от детските градини в Свищов. Празничният видеоклип бе популяризиран чрез facebook страницата „Култура Община Свищов“ и YouTube канала „Култура Община Свищов“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов