Тази нощ преминаваме към зимното часово време

Животът

30-10-2021, 17:38

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

В 4 часа тази нощ отново се връщаме към зимното часово време. За целта трябва да преместим стрелките с час назад. Така ще можем да спим един час повече, но за сметка на това ще се стъмва по-рано и денят ще намалява.
Страната ни още не е взела окончателното решение – дали да останем на лятното часове време или да изберем астрономическото (зимното). Страните по света също не са стигнали до консенсус кога и дали изобщо да се спре със смяната на часа. 
За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време.
През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.
84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година, стана ясно от изследване през 2018 г. Някои държави от ЕС обаче предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

У нас 51% от българите искат лятно часове време, докато за зимното своя глас дадоха 38%.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов