И Велико Търново излезе на „Зелен марш към свободата“

Животът

28-10-2021, 20:26

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Протест на представители на засегнатите бизнеси от въвеждането на зеления сертификат и високите цени на енергоносителите се провежда в този час във Велико Търново. Стотици ресторантьори, собственици на фитнес зали, на нощни клубове и клубове по  танци издигнаха лозунги „Искаме да работим!“, „Ваксината е личен избор, не условие за работа!“, обединени от мотото „Зелен марш към свободата“. Шествието тръгна от  паметник „Майка България“ и премина по бул. „Никола Габровски“ до кръстовището в района на цирковата площадка, където движението на превозни средства беше блокирано.

„Просто искаме да работим. Поставянето на правила от днес за утре  обърква хората.  Имам служители, които спряха да вярват в туристическия бранш, защото стана несигурен, трудно се сформират екипи. В последните две години съм работил само шест месеца.

Аз съм срещу зеления сертификат, който  освен че погазва Конституцията, нарушава куп закони – той не дава право на огромната част от населението да работи, да се движи, да посещава галерии, кина… Не може да се издаде сертификат на нещо, което не е сертифицирано.

Сервитьор съм. Казват, че живеем в свободна държава, а ни карат да правим неща, в които нямаме право на избор. Какво да правим?  Как да живеем?  Как да си платим сметките? Каква работа трябва да работим, за да сме в добро положение?

Няма да се ваксинирам. Не съм животно.  Искам да работя  като всеки нормален човек и да си изкарвам пари.

Искаме еднакви права за всички, не само за ресторантьорския бизнес, а за всички – държавни служители, чиновници, книжни плъхове, всякакви.  Не е честно от нас да се иска зелен сертификат, а за всички останали – да не се иска. Другият огромен проблем е цената на енергията, която плащаме  петкратно по-скъпо отколкото беше пролетта“, заявиха протестиращи.

„ Имаме две искания – ваксинирането да не бъде задължителен процес и условие за работа и настояваме държавата да влезе като регулатор на енергийния пазар. Не може да се налага зелен сертификат на 20% ваксинирани хора. Не може да се изисква от работодателите да не допускат хората си на работа, ако не са ваксинирани. Не може държавата да продължава да бъде лъжец като казва, че има безплатни тестове, а тестовете по медицинските центрове да струват по 40 лева. Не може държавата да обещава помощи, а такива помощи да няма“, обобщи Димитър Манолов, собственик на верига заведения.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)