Инж. Даниел Панов: Кризата спъва инвестиционните програми на общините

Мисия

28-10-2021, 12:37

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Кризата в страната в нейните различни измерения – политическа, здравна и икономическа, спъва инвестиционните програми на общините. Важни проекти се забавят заради забавяне на процедурите по съгласуване. Това заяви кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов по време на заседанието на Общинския съвет.

„Едва ли има община, която да не е засегната от бавеща се реализация на проектите. Доскоро нямаше назначен ръководител на Управляващия орган на една от големите оперативни програми. Поскъпват строителни материали, горива, електроенергия. Нужна е подкрепа от държавата, за да могат общините да реализират инвестиционните си програми, независимо дали проектите са с европейски и други средства“, коментира Панов в отговор на питане от общински съветници за текущия ход на европейските проекти. В отговор на спекулации той бе категоричен, че дори да има забавяне, публичните инвестиции на Общината ще бъдат реализирани въпреки трудностите.

Даниел Панов припомни, че преди повече от седмица е настоял пред служебното правителство за комплекс от мерки – краткосрочни и дългосрочни, които да спрат главоломното поскъпване на електроенергията и природния газ. От 1 януари се очаква ръст на цената на електроенергията и за гражданите. Общините очакват решения по предложените краткосрочни мерки, в противен случай рискът градове и села да останат без улично осветление, без средства за електроенергията на детски градини и социални институции е реален. „Въпросите за цената на тока и горивата трябва да са първи приоритет на новото Народно събрание, а не да се залага на популизъм, каквато бе линията на мнозинствата в 46-ия и 47-ия парламент“, апелира Панов. Той даде пример с Националното сдружение на общините, в което кметовете, макар да са издигнати от различни политически сили, винаги са обединени в името на важните решения за гражданите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)