Проф. Костадин Ангелов: Тестове „близалка” за деца, 13 милиона лева и наша фирма?

Животът

25-10-2021, 19:24

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Бившия здравен министър е получил сигнал за готвена злоупотреба

Бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че е получил сигнал, в който се твърди, че се подготвя кражба за 13 милиона лева във връзка с предстоящото закупуване на тестове за малките ученици:

 

Преди малко получих много любопитен сигнал (прилагам снимка на писмото). Той е свързан с обявената по-рано информация, че България ще купи тестове “близалка” за 13 милиона лв., за изследване на деца преди да влязат в класните стаи.

В мейла се твърди, че се подготвя кражба на тези 13 милиона лева. Фирмата, която щяла да спечели поръчката за тестовете със слюнка, тип “близалка”, била вече избрана. Конкурсът щял да бъде нагласен. Споменава се и за комисионни.

Предварително договореният победител била фирма “Лизоформ България”.

Проверка в Търговския регистър показва, че 50% от нея притежава бивш министър на здравеопазването на Северна Македония.

На страницата на МОН има утвърден от просветното министерство списък ( https://www.mon.bg/bg/101043 ) на антигенните тестове със слюнка тип “близалка”. В него е поместен китайският продукт, който фирма Лизоформ България предлага. Любопитното е, че техният тест е за професионална употреба. С други думи - вземането на пробата, нейната обработка и последващото отчитане на резултата трябва да се извърши от медицински специалист.

Кацаров и Денков обявиха, че за тестване на учениците ще разчитат на учителите да взимат проби.

С огромен интерес ще следя дали именно това дружество ще спечели конкурса на МЗ. Все пак имаме 13 милиона причини за това.

П.С.

Служебният министър на здравеопазването Кацаров обеща, че до края на деня ще бъде обявена процедура за купуване на тестове тип “близалка”, за да могат децата да се върнат в клас възможно най-скоро.

Вече минава 18:00 ч. Процедура НЕ е обявена. С други думи- събирането на оферти за тестове “близалка” се отлага за друг ден.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия