Въведоха нова методика за диагностика на коремни органи в МБАЛ- Горна Оряховица

Животът

25-10-2021, 09:39

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Гастронентерологът и началник на Първо вътрешно отделение в МБАЛ в Горна Оряховица д-р Илко Костурков участва в международен курс по извършване на контраст-усилена ехография в университетската болница в Мюнхен. Обучението се проведе под егидата на европейската асоциация по ултразвук – EFSUMB и в него взеха участие 15 курсисти от цял свят. Лекциите и практически занятия представиха 15 професори, водещи ехографисти от Канада , Северна Америка , Китай , Южна Кореа и Европа.

"Международният курс продължи една седмица, а по време на него бяха демонстрирани най-новите и съвременни техники за извършване на неинвазивни процедури на всички коремни органи, най- вече на лезиите на черен дроб и панкреас. Процедурата се извършва под ехографски контрол, като контрастното веществото, което се използва, е напълно безопасно и е одобрено от FDA и EMA за работа при бременни жени, деца и пациенти с хронични бъбречни заболявания", разказа след завръщането си д-р Костурков.

Той допълва, че проучванията сочат, че специфичността и чувствителността на контрастното вещество в детекцията и характеризирането на чернодробните лезии, са сравними с тези, постигнати чрез смятаните за референтни методи (контрастно-усилена компютърна томография - КАТ и контрастно-усилен магнитен резонанс- ЯМР ) и са около 90%.

Контраст- усилната ехография е въведена съвсем отскоро в Първо отделение в МБАЛ в Горна Оряховица, като чрез този най- съвременен метод се повишава качеството на диагностичния и лечебен процес.

"Контраст-усилената ехография е достъпен метод в нашето отделение от началото на тази година, като апаратурата, с която разполагаме, е от най-висок клас и позволява да се извършва рутинно. Контраст-усилената ехография позволява отдеференцирането на всички видове формации в коремната кухина, черен дроб – доброкачествени и злокачествени формации, панкреас , бъбреци, лимфни възли, стомах. Процедурата е безвредна и безопасна за пациента. При необходимост се извършват допълнителни изследвания за стадиране на пациентите. Тази процедура е подходяща е за рестадиране на онкологично болни пациенти. Процедурата не включва използване на йонизиращо лъчение – рентгенови лъчи и е подходяща за проследяване на лезии – тяхната динамика и регрес при съответно лечение, обяснява още д-р Костурков и уточнява, че използването на този метод се заплаща от здравната каса и е безплатен за пациентите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов