Иван Спирдонов представя книга-буквар за трансхуманизма

Животът

25-10-2021, 08:24

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Какво е трансхуманизъм и кои са неговите идеолози? Какви са целите на трансхуманизма, как може да се постигнат и вредни или полезни ли са те за човечеството? Това са само част от въпросите, на които отговор ще получите в новата книга на Иван Спирдонов „Трансхуманизъм. Програмирата еволюция на Homo Sapiens“. Книгата е плод на дългогодишен труд и е задълбочено изследване на движението, което днес има милиони привърженици, както и поддръжници в лицето на глобални компании с милиардно изражение в салдото. Накратко – трансхуманистите инвестират в еволюцията на човека до степен, в която да се удължи животът му с десетилетия и дори да се постигне безсмъртие. Огромно значение се придава и на усъвършенстването на човека с помощта на изкуствения интелект.

Авторът развива в своя труд зараждането на идеите човек да стане по-съвършен още от древна Елада, през Ренесанса и теориите на Ницше за свръхчовека. И така до наши дни. „Технологиите са символ на нашето време. Скоро, вероятно, ще бъде изобретен свръхинтелектът – той ще надвишава многократно човешките възможности и тогава ще стигнем до момента, в който няма да сме най-умните създание на планетата. Трансхуманистите са си поставили това като една от целите, стремят се да поемат властта над всички аспекти на човешкото битие и смятат, че човечеството няма друг изход, освен да приеме идеите им.“ – казва Иван Спирдонов.

Авторът показва и пътя на трансхуманизма, чрез който той иска да постигне човешкото безсмъртие. Като всяко движение, и тук има няколко течения. Едното се движи в рамките на преодоляване на човешкото стареене, което бе признато от Световната здравна организация за болест. „Един от начините, според трансхуманистите да се удължи човешкият живот с няколко десетилетия, е държавите да влагат средства в борбата със стареенето, вместо в лични асистенти, например. Което аз лично одобрявам. Друг път е криогенният метод – замразяването при минус 256 градуса вече се предлага от няколко лаборатории в света и техният девиз е: Ние сме вашият последен шанс! Което е така, реално погледнато. Третият път е цифровото безсмъртие. Това е съзнанието на един човек да бъде изтеглено на цифров носител след смъртта му и близките му да го възпроизведат било в холограма, било в чат бот. И аз в книгата си давам реален пример за него. В Южна Корея една майка успя да се „срещне“ с починалата си дъщеричка чрез нейно дигитално копие, данните за което са изтеглени от Мрежата. Във виртуалния свят майка и дъщеря отпразнуват рождения ден на момиченцето в дигитален макет на любимия им парк, а чрез специални ръкавици майката дори усеща докосването до детето си. От една страна това е научен триумф, но от друга са преминати технологични, морални и етични граници.“ – казва Иван Спирдонов.

Роботизацията и навлизането на технологиите все по-ярко в икономическия живот и бъдещата глобална безработица на световно ниво  също са застъпени в книгата „Трансхуманизъм. Програмирата еволюция на Homo Sapiens“. „И тук основната роля ще бъде в ръцете на политиците. В едно роботизирано предприятие, оставило на улицата десетки безработни, не може цената на произведения продукт да е като на този, произведен от човешка ръка. Разбираемо, тя ще е доста по-ниска. Но някой трябва да спре бизнесмена да я продава скъпо и този някой са политиците, които не бива да си измиват ръцете с пазарната икономика, конкуренцията и т.н.“ – обяснява авторът.

Иван Спирдонов е добре познат на великотърновци като общественик, а и като човек, доскоро активен в политическия живот на страната. Той е магистър по история и география, както и магистър по икономика на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Член е на Обществената академия за наука, образование и култура /ОАНОК/. А новата му книга определено ще даде обяснения за доста тревожни тенденции в световен мащаб, както и ще постави въпроси пред всеки един от нас накъде се е запътило човечеството ни. Защото, както казва Спирдонов: „Сами трябва да си отговорим накъде сме тръгнали – към Рая или към Апокалипсиса“.

Книгата „Трансхуманизъм. Програмирата еволюция на Homo Sapiens“ може да бъде закупена в книжарници „Хеликон“, както и да си я поръчате от автора през личния му профил във фейсбук.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов