Какво е „зелен сертификат“ и кой може да го получи?

Животът

19-10-2021, 19:29

Снимка:

МЗ

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Трите варианта на  цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му. Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен.

Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема. Сертификати се издават на всяко лице, ваксинирано в България, както и на лицата, получили първа доза от двудозовата ваксина извън България, а втора доза – у нас. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за COVID, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен. Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу COVID-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар.

Освен за извършена имунизация с направения брой ваксинации (според вида на ваксината срещу COVID-19), в системата за генериране на зелен цифров сертификат може да бъде получен също и сертификат за преболедуване от COVID-19. Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19

Лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за COVID-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови COVID сертификата на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване) могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система - https://his.bg.

Поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус не променя валидността на европейския сертификат за COVID-19, издаден при първия цикъл на ваксинация. Това се казва в доклад на Европейската комисия до Европейския парламент и страните членки три месеца след въвеждането на документа за улесняване на пътуването в ЕС.

Еврокомисията обаче съобщава, че подготвя промени в сертификата, така че да включи в него информация за третата доза и за евентуални последващи ваксинации срещу короновирусната инфекция в следващите сертификати.

Засега според доклада "няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози за напълно ваксинирани индивиди в общата популация" с нормална имунна система, като подсилване на имунитета може да е необходима само за медицински уязвими групи като възрастни и хора с потиснат имунитет.

Според Европейската комисия няма категорични научни данни, че ваксиналният имунитет намалява с времето, и затова засега няма да се предлага ограничаване на срока на валидност на сертификатите на ваксинираните. В действащия регламент такъв срок не е определен, като се казва, че той може да бъде фиксиран по-късно въз основа на нови научни доказателства. Европейската комисия не възнамерява да предлага промяна на формулировката за валидността на сертификатите на ваксинираните до следващия си доклад за COVID сертификатите, който се очаква през март.

Напомня се, че всяка държава може сама да определи срок, в който ще приема сертификатите на ваксинираните, както и че властите са задължени да приемат само сертификати на ваксинирани с одобрените за използване в ЕС ваксини на "Бионтех"/"Пфайзер", "Модерна", "Оксфорд/"Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън" и по желание - да приемат някои от одобрените от СЗО за спешна употреба, където към списъка се добавят два китайски препарата.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)