Изложбата „Атанас Кожухаров /1921-1987/” ще бъде открита в ИЗ „Рафаел Михайлов”

Велико Търново Лайф

18-10-2021, 11:24

Снимка:

Излажбени зали

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложбата „Атанас Кожухаров /1921-1987/” ще бъде открита на 20 октомври /сряда/ от 17.30 часа в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”.

Атанас Кожухаров е внук на един от основателите и първи директор на старозагорския музей - Атанас Кожухаров. Син е на популярния български художник проф. Никола Кожухаров. През 1943г. завършва специалност „Стенопис” в ателиетата на проф. Иван Пенков и проф. Дечко Узунов. От 1951г. е преподавател по композиция и силикатни техники във ВИИИ „Николай Павлович” /сега - Национална художествена академия/. Сред научно-изследователските приноси на Атанас Кожухаров към българската художествена култура са : Разкриване и създаване на смалтовия материал за мозайка; преоткриване на технологията на цветните антични стъкла и използването ѝ за класически стъклопис; разработване на технологията на дебелостенните стъкла за стъклобетон. Тези научни и художествени постижения на Атанас Кожухаров са високо оценени от колегите му в Австрия, Германия, Унгария, Румъния и Италия.

Творчеството на Атанас Кожухаров е поделено между монументалните изкуства и акварела. Автор е на над 60 стъклописа, смалтови мозайки, стъклобетонни пана и стъклопластики, реализирани из множество православни храмове, институции, обществени сгради и частни домове в страната. Акварелните му пейзажи са посветени на атмосферата на старите градове, манастири и природата.

Настоящата изложба, посветена на 100 годишнината от рождението на Атанас Кожухаров, е съвместна проява на Градска Художествена галерия Стара Загора, Община Велико Търново, Факултет по изобразително изкуство при ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий” и наследниците на художника. Основната част от експозицията включва акварелни пейзажи от различни краища на страната и чужбина. Придружавана е от проекти за мозайки и пространствени пана, архивни документи, както и няколко фотоса на негови значими витражи от обществени и църковни институции.

 Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия