Днес е Международен ден на белия бастун и Световен ден на чистите ръце

Животът

15-10-2021, 07:08

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – през февруари 1980, Президиумът на Световния съвет за благополучие на слепите, който е по-голямата и по-стара световна организация на слепите, по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение за отбелязване на датата.

В България през месеците септември и октомври на 1980 г. чрез редица мероприятия започва първото отбелязване на Международния ден на белия бастун. 

На 15 октомври се отбелязва и като Световния ден на чистите ръце. Обявен е от Общото събрание на ООН през 2008 година. Основната му цел е да привлече вниманието на обществеността към простата хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора.

Ръцете се мият правилно поне 15 секунди, като се нанася сапун по всички части – длани, пръсти, нокти. Може да се използват и готови спиртни дезинфектанти за ръце, когато няма сапун и вода. Темата е особено актуална през настоящата пандемията от коронавирус.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)