Дани Арсов за четвърта поредна година е шампион на България по картинг

Спорт

14-10-2021, 13:39

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През изминалия уикенд на пистата в град Кюстендил се състоя VІ-ят, последен кръг от шампионата на Националните картинг серии. За съжаление, поради липса на финансиране великотърновският пилот Данислав Арсов не успя да се включи в него. Двете втори места в началото на сезона обаче, когато му се наложи да се състезава срещу сръбски състезател с тунингован мотор, употребата на какъвто е забранен в повечето шампионати, и последвалите 3 категорични победи на пистите в Кюстендил и Букурещ (Румъния), се оказаха напълно достатъчни за 2-та му шампионска титла в клас Rotax JUNIOR и общо 4-та поредна за последните 4 години.

За трудния сезон на Дани Арсов разказва баща му:

„След като миналата година заради локдауна и пандемията загубихме основния си спонсор и успяхме да се справим благодарение на продажбата на шампионската му машина от клас MINI, в началото на тази участието ни в шампионата за пореден път беше под въпрос. Наложи се и успяхме да продадем и най-стария ни - първи собствен картинг на Дани, с който спечели първите си победи преди 5 години в клас MiniBG, който много искахме да си запазим, и който имаше по-скоро сантиментална, отколкото материална стойност. Благодарение на него обаче успяхме да си осигурим поне по най-минимално задължителния 1 комплект гуми - макар и само за първите 5 състезания, а за после - щяхме да му мислим...

В средата на сезона, благодарение на подкрепата на г-н Недко Христов и г-н Владимир Шербетов - собственици на великотърновските фирми СИНТЕЗИЯ ООД и РИТМО ЕООД, както и на нашите нови приятели от Автосервиз ROUTE 66 гр. Лясковец, имахме възможността да направим и първите си две състезания за новия - по-голям клас и в чужбина. Успяхме да се включим в първите два кръга от шампионата на Централна и Източна Европа (СЕЕ) в Чехия и Унгария, където Дани, въпреки че отново се наложи да кара както винаги - без предварителна подготовка и тренировки, без достатъчно консумативи и професионална подкрепа, с машина - абсолютно неадекватна и ненастроена за писти, които виждаше за първи път 1-2 дни преди самото състезание и на каквито не беше карал никога в живота си, отново беше най-добре представилият се български пилот, като след тези първи два кръга беше на 5-то място в общото класиране от над 30 пилоти от цяла Европа. Натрупаният опит и знания категорично щяха да ни изведат минимум до челната тройка в края на шампионата, но за съжаление, не успяхме да намерим нужната подкрепа, за да продължим участието си.

Въпреки всичко, тези - макар и само 2 състезания, както и неравностойните битки със сръбския състезател в първите 2 кръга от нашия шампионат, ни научиха как да бъдем още по-бързи, и с нетърпение очаквахме реванш в третия кръг на любимата ни писта в Кюстендил. За съжаление колегата не се появи повече и нямахме удоволствието да се преборим с тунингования му мотор, но всичко научено ни позволи да спечелим следващите 3 състезания с по половин писта преднина пред конкурентите ни за шампионата.

В това число и в последния кръг, в който успяхме да се включим - пети за сезона, на пистата в град Букурещ, съвместно с кръг от румънския шампионат, където Дани отново само след ден и половина тренировки, само със стари - подлежащи на изхвърляне гуми, с изхабен двигател - надвишаващ двукратно ресурса си за ремонт и поддръжка, успя да изненада и местните пилоти и в съботния ден беше категорично най-бързият пилот, с нов рекорд на пистата за своя клас в квалификацията и две победи в двата квалификационни манша. За съжаление - поради грешно подадена ни (волно или неволно) информация за разликите между двата шампионата - и то от страна на нашите - български компетентни лица, се наложи в неделните финали да караме със стари - почти в края на ресурса си гуми срещу чисто новите, осигуряващи приблизително половин секунда на обиколка преднина, на останалите румънски пилоти в челото. Въпреки това Дани се бори мъжки и загуби само 1 позиция, като завърши втори от общо 17 пилоти и отново - категорично първи за българския шампионат, с което си осигури шампионската титла кръг преди неговия край.

За съжаление тези типично български "неуредици" ни лишиха от пълен успех в може би последното в кариерата на Дани състезание, доколкото вече втори сезон успяваме някак си да се справим и сами, но ако не намерим отново кардинална и базова подкрепа, каквато имахме в лицето на нашите приятели от ГО ГРИЛ, вече не остана нищо, което да можем да продадем и едва ли ще успеем да се подготвим и започнем следващия сезон, а четвъртата шампионска титла на Дани може да се окаже не само поредна, а и последна.“

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)