Актьорът Любен Чаталов представя в Търново дебютния роман на Светлана Любомирска „Прекъснати връзки“

Животът

11-10-2021, 08:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Издателство "Библиотека България" представя на 15 октомври от 18 ч. в хотел „Алегро“ във Велико Търново дебютния роман на Светлана Любомирска „Прекъснати връзки“. Книгата е сред най-добрите издавани в последните години текстове с българска криминална проза. На представянето на творбата ще присъстват редакторът Камелия Кондова, с актьорската интерпретация ще се заеме Любен Чаталов, а Тео Буковски ще запознае читателите с книгата.

„Признавам си, помислих си, че е твърде смело Светлана Любомирска да заяви своето писателско присъствие директно с роман. С такъв респект съм пред добрата проза, че не бих посегнала – освен като почтен читател. И точно като такъв потеглих на първо четене. Фактът, че никъде не въздъхнах от досада, че не сложих етикет – кримка ли е или любовна история, че не срещнах недостоверни образи и до последно бях в напрежение кой е убиецът вече ме прави почитател на прозата на Светлана. Да, има го всичко това в тези страници, криминалният момент, който те държи заинтригуван, но не можеш да прескочиш на финала, за да разбереш кой е извършителят. Не можеш, защото срещаш герои от плът и кръв, преплетени в такива човешки взаимоотношения, че в различни ситуации се припознаваш. А това се случва, защото мракът и светлината живеят в нас и се отключват от любовта и… нейното отсъствие. Знаех, че авторът е психолог по образование, но искрено се зарадвах, когато никъде не срещнах самоцелно изпадане в психологически описания, граничещи с диагнози. Добрият разказвач избягва да поучава и напътства героите си, оставя се да го водят и… явно ги обича. Това е направила Светлана, така стигна до мен, надявам се така ще стигне и до теб, уважаеми читателю. Защото носиш мрак и светлина, защото преди да вдигнеш ръка, за да хвърлиш камъка, се вкопчваш в идеята за Христос и… не съдиш.
И осъмваш с душа!“
Камелия Кондова, редактор

„Проблемът за липсата на любов и последиците от необичането и отхвърлянето, оковите на обстоятелствата, сложността на човешките взаимоотношения, крехкостта на тънката червена нишка – кръвната връзка, която ни свързва завинаги с някого… и онова страшно острие, което я прекъсва, държано от човешка ръка. Докога сме хора, откога сме хора и как сме хора? Тези въпроси задава тази книга. И напомня най-важното – човеци сме само когато обичаме.“
Ива Спиридонова, издател

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов