София Филм Фест представя днес „Ундине“ и „Мартин Идън“

Велико Търново Лайф

09-10-2021, 11:00

Снимка:

СФФ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес от 18 ч. в голяма зала на община Велико Търново София Филм Фест представя лентата „Ундине“.

Ундине е историк и работи като музеен гид в Берлин. Тя не само знае всичко за Форума на Хумболт, но и винаги е облечена в подходящо облекло. Красотата ѝ е небрежна, а начинът, по който поднася знанията си за града, построен върху блато, е колкото професионален, толкова и ненатрапчив. Въпреки това погледът ѝ понякога отскача към кафенето в двора на Градския музей, за да провери дали той е там, дали все още е там, дали отново е там. Той. Но Йоханес си отива, напуска я и светът на Ундине се срива. Магията вече я няма.

„Кристиян Пецолд пресъздава мита за загадъчното водно създание като съвременна приказка в един изпълнен с разочарование свят. Неговата Ундине отказва да бъде безсилна и отхвърлена жена, открива отново любовта в лицето на Кристоф и го последва в подводния свят. Пецолд уверено преосмисля легендата чрез собствената си кинематографична визия, в която прецизните ежедневни жестове се съчетават с призрачен хиперреализъм. Историята за една обречена любов е разказана прекрасно и без усилие.“ Международен кинофестивал Берлин 2020

 

От 20 ч., също в Голяма зала на Общината, киноманите ще могат да видят филма „Мартин Идън“.

Младият и неопитен работник Мартин Идън се влюбва от пръв поглед в дъщерята на богат индустриалец, Елена. Образованата и изискана млада жена скоро се превръща в идея фикс за Мартин, който се надява, че мечтата му да стане писател, ще му помогне да се издигне над скромния си произход и да се ожени за Елена. С решителност и упоритост младият работник прави всичко възможно, за да получи необходимото образование. След като получава помощ от по-възрастния си приятел, интелектуалеца с леви убеждения Рус Брисенден, Мартин попада в средите на социалистическата интелигенция, което ще доведе не само до неговото политическо пробуждане, но и до конфликт с Елена и нейния буржоазен свят.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)