АПИ все още не е възложила планове за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа

Животът

08-10-2021, 12:36

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

Няма възложени планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ към 30 септември 2021 г. Това де факто означава, че е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон. Това се казва в писмо на Българската браншова камара „Пътища“ изпратено до кметовете на общините, областните управители, областните дирекции на МВР и до ГДПБЗН. Камарата обединява строителните, пътноподдържащи фирми, проектантски бюра, надзорни фирми и доставчици на материали и суровини за пътно поддържане.
През всички зимни сезони до сега, нашите членове са полагали всички усилия, машини, хора и средства, за да осигурят проходимост на републиканските пътища. През последните няколко месеца, бездействието на държавата по отношение на заплащането на изпълнените ремонти и липса на възлагане на подготвителни за зимния период дейности, обрича кампанията по зимното поддържане за сезон 2021-2022 на провал, пише още в писмото.
От браншовата камара споделят, че с всяка година, чрез изпълнението на възложени подготвителни дейности, са подобрявали подготовката и организацията за зимата. Оставянето на стотици обекти в незавършен вид, липсата на належащи възлагания за ремонти на амортизираната и остаряла на повечето места пътна настилка, липсата на маркировка и ограничителни системи за пътища, създават сериозни рискове от ПТП и загуба на човешки животи.
Липсата на всякакво възлагане на дейности и разплащане за изпълнени ремонти доведоха пътния бранш до колапс. Същевременно фирмите все още поддържат екипи за реакция при пътни произшествия, аварии и други извънредни случаи. Осигурени са служители и експерти за изпълнението на дейностите по осигуряване на безопасни условия на пътуване без яснота дали този труд ще бъде заплатен, се казва още в писмото на браншовата камара.
В документа е посочено, че към края на септември няма възлагане на планове за зимно поддържане на републиканската пътна мрежа от страна на АПИ. Това означава, че де факто е спряна подготовката за предстоящия зимен сезон. Дори и да се осигурят средства на този етап, за фирмите е технологично невъзможно да се осъществи адекватна подготовка и доставка на сол и материали, необходими за зимния сезон
В резултат на това пътноподдържащите фирми са изправени пред фалит, а подготовката на републиканската пътна мрежа за зимния сезон е безвъзвратно закъсняла, са казва в писмото, подписано от инж. Стефан Чайков – председател на УС на Българската браншова камара „Пътища“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов