Барселона е истинска катастрофа в Европа. Кога ще приключи кошмарът?

Спорт

01-10-2021, 16:23

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

 

Барселона направи най-слабия старт в Шампионската лига в цялата си история. Каталунците останаха с нулев актив след първите две срещи от груповата фаза на турнира, като при това не отбелязаха нито веднъж. Головата разлика 0-6 на гранда от “Камп Ноу” го превръща в истински аутсайдер. И ако поражението от Байерн не беше трудно да се предвиди, следващото 0:3 със сигурност изненада всички. Без съмнение тези, които са заложили в сезам на успех на Бенфика, са останали доволни. Но болезнената загуба в Лисабон със същия резултат едва ли е присъствала и в най-лошите кошмари на каталунските фенове.

 

Куман е пътник. Но има ли кой да го наследи на скамейката?

 

Кога ще приключи тази мъка за Барса? Най-елементарният отговор е уволнението на Роналд Куман. Това каза и Серхио Бускетс след срама на “Луш”. Малцина биха настоявали, че бившият легендарен защитник на “Лос Кулес”, донесъл първата Купа на европейските шампиони през 1992 г. с гола си във финала срещу Сампдория, е най-подходящият човек за поста. Същевременно е трудно да се отрече, че Куман е принуден да работи при изключително сложни условия.

 

Това, че ръководството не успя да гарантира новия договор на Лионел Меси, в никакъв случай не е вина на нидерландския специалист. Освен това Барселона започна сезона с куп проблеми, като поради здравословни причини в първите седмици от кампанията отсъстваха Серхио Агуеро, Педри, Усман Дембеле, Жорди Алба, Мартин Брайтуайт. Ансу Фати най-после се завърна на терена и още първата му поява на “Камп Ноу” донесе усмивки по трибуните след гола в мрежата на Леванте. Но би било прекалено младите плещи на нападателя да се натоварват с отговорността да извади каталунците от калта.

 

Не може да се отрече, че Куман се жертва в някакъв смисъл в този тежък период. Треньорът е наясно, че Барса има нужда от свежа кръв, като не се страхува да хвърля в огъня и други момчета от школата като Гави и Нико Гонсалес. След всички безумия на предишното клубно ръководство трябва да бъде свършена доста мръсна работа, а специалистът от Ниската земя каза достатъчно ясно, че към този отбор не трябва да се предявяват кой знае какви претенции. Така че не е ясно дали има и кой да наследи Роналд Куман начело на Барселона в тази ситуация. Несъмнено феновете чакат с нетърпение техният любимец Шави Ернандес да се върне на “Камп Ноу”, но неотдавнашният диригент в играта на отбора не бърза да си идва от Близкия Изток. А и самият Луис Суарес призна, че го е посъветвал засега да стои далеч от клуба.

 

Отпадането от Шампионската лига ще удари още по-сериозно закъсалия клуб

 

Бедата за Барселона не приключва с краха на терена. Двете загуби на старта в Шампионската лига правят много трудна задачата на отбора да се класира за елиминациите в турнира. А ако не влезе в Топ 16 на надпреварата, клубът ще претърпи и значителни финансови загуби. Още една лоша новина за каталунците, които и без това са на ръба на фалита. Ако изпуснат още няколко милиона евро - или няколко десетки милиона, заради ранно отпадане от ШЛ, дори участие в Лига Европа и евентуален пробив до финала няма да им донесе кой знае каква утеха.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов