Кметът Даниел Панов се срещна със заместник-посланика на САЩ у нас

Мисия

28-09-2021, 13:33

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Заместник-посланикът на САЩ в България – Нейно превъзходителство Андриа Брулет-Родригез посети Велико Търново. Тя бе посрещната от кмета Даниел Панов, а по време на разговорите бяха обсъдени добрите двустранни отношения и новите възможности за сътрудничество.

Даниел Панов оцени високо първата във Велико Търново Бизнес академия за стартиращи предприемачи – BASE. Започналата в началото на този месец инициатива привлече интереса на хора от различни среди, включително и на пазителите на древните български занаяти – майсторите от Самоводската чаршия. Проектът BASE е съвместна инициатива на Фондация „Америка за България“ и Съвета на жените в  бизнеса и е подкрепен от Общината с цел да насърчи стартъпите и да подобри икономическата среда.

Тема на разговора бяха успешните публично-частните партньорства и потенциалът им за привличане на средства за нова обществена инфраструктура. Велико Търново дава добър пример със сътрудничеството между Общината и „Престиж-96“ АД – един от най-големите работодатели в региона и водеща компания в сферата на леката промишленост в България. В резултат на това публично-частно партньорство и предвид инвестиционния сертификат Клас А на „Престиж-96“ АД, с държавна целева субсидия от Министерството на икономиката е предвидено изграждането на нов път между Велико Търново и с. Леденик. За прилагането на мярката е много важно в България да има редовно избрано и стабилно правителство, подчерта Даниел Панов. Той посочи, че в настоящата политическа ситуация кметовете и местната власт се оказват гръбнакът на държавата.

Моделът на публично-частните партньорства може да бъде в основата и при реализацията на най-големия градоустройствен проект в Централна и Северна България – новия градски център на Велико Търново, каза още Даниел Панов. Кметът бе категоричен, че общинските терени в района на старото военно училище няма да се продават – на потенциалните инвеститори ще се дава право на строеж. Това е гаранция и за дългосрочни приходи в общинския бюджет, които да се реинвестират в инфраструктурата.

Даниел Панов и заместник-посланик Андриа Брулет-Родригез обсъдиха както перспективите и възможностите за американски инвестиции в региона, така и потенциала за сътрудничество между Общината и Фондация „Америка за България“. Това би дало допълнителен тласък в развитието на Старата столица. Много голям потенциал за партньорство има както в сферата на културния туризъм, така също и в образованието.

Велико Търново е предпочитана дестинация за посетители от САЩ – в периода преди пандемията всяка година американските туристи се увеличаваха с между 10% и 20%. През настоящия сезон те отново започнаха да се завръщат в Старата столица и Арбанаси.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)