Църквата почита Преподобни Харитон Изповедник

Животът

28-09-2021, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Православните християни почитат на 28 септември паметта на Св. преп. Харитон изповедник и Св. пророк Варух.Имен ден празнуват всички с имената Харитон, Хари, Хариета, Харитонка, Тони, Тонка.

Благочестивият християнин Харитон живял по времето на император Аврелиан. Императорът преследвал християните. По тази причина Аврелиан привикал Харитон и му казал, че ще го накаже ако не се откаже от християнството и не започне да се кланя на идолите.
Св. преп. Харитон

Християнинът Харитон отказал, като заявил, че той почита истинския Творец на всичко живо и неживо, а не се кланя на измислени и бездушни идоли.

За тези думи Св. Харитон бил подложен на множество изтезания. Накрая бил заточен.

Наскоро император Аврелиан починал, а неговият наследник бил миролюбив владетел и не изтезавал вярващите християни.

Всички заточеници били освободени от плен. Св. Харитон построил два манастира в Мала Азия.

Св. Харитон първи въвежда монашеското подстрижение за всички вярващи, които са решили да посветят своя живот на Господ като монахини и монаси.

На днешния ден не можем да не се сетим за един смел национален герой - поп Харитон. Заедно с Бачо Киро Петров и още смели българи активно се включват в борбите против турските поробители.

Изпълнени с огромно себеотрицание са дните на обсада в Дряновския манастир, където ослепеният поп Харитон показва какво означава истинско родолюбие.

Бачо Киро Петров е заловен и е обесен в Търново на 28 май 1876 г. Няколко дена по-късно на бесилката увисват още смели герои, сред които войводата на Габровското въстание Цанко Дюстабанов, Еким Цанков и поп Иван Гъбенски.

Имената на всички тях са изписани на паметник в центъра на Велико Търново, издигнат по инициатива на смелата търновка Евгения Кисимова и на останалите търновки от Женското благотворително дружество в града.
Вечна слава на героите! Поклон пред техните смелост и героизъм!

Св. пророк Варух остава в историята като ученик, писар и близък приятел на известния Св. пророк Йеремия.

След смъртта на стария пророк, Св. пророк Варух записал на свитъци неговите пророчества за нашествието на вавилонците.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов