Откриха изложбата ,,Свищов обича и помни Александър Божинов

Велико Търново Лайф

24-09-2021, 17:06

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес, в къща музей „Алеко Константинов“ – град Свищов бе открита изложбата ,,Свищов обича и помни Александър Божинов“, във връзка с 85 години от удостояването му за почетен гражданин за Свищов. Събитието е първото от поредицата културни прояви, организирани от Общината по повод празника на града ,,Свищовски лозници“.

Изложбата бе открита от директора на Исторически музей – Свищов Ивелина Габровска, която в присъствието на директора на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов и посетителите каза: „Акад. Александър Божинов принадлежи към поколението наши художници след Освобождението на България, които създадоха пътищата на новото развитие на българското изобразително изкуство в началото на XXв. Като художник Божинов налага карикатурата като самостоятелен вид графично изкуство.“. Тя уточни още, че с решение на Градския общински съвет от 6.11.1936 г. Александър Божинов е провъзгласен за почетен гражданин на Свищов по предложение на кмета Богдан Пенев. Като председател на Свищовската културна дружба в София, той помага да се осъществи завещанието на Димитър Ценов и да се открие в Свищов Търговска академия, чиито стенописи рисува по-късно по молба на ректора професор Димитър Бъров.

В края на своето слово Ивелина Габровска завърши с цитат на акад. Александър Божинов, който с най-добри чувства към града споделя: ,,Стараех се да изобразя Свищов, защото го носех в кръвта си, защото пазя най-хубавите чувства към града в който съм се родил“.    

Изложбата, която ще е на разположение на жителите и гостите на Свищов до 24 октомври, е уредена с експонати от фонда на Исторически музей и Художествена галерия ,,Николай Павлович“. Изложени са бои и палитри на Александър Божинов, книги, на които рисува илюстрациите, проспект за участието му на изложба в Белград, негови снимки от Свищов и София, картички до приятели и роднини, скици на приятели и лични вещи.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)