230 000 души на и над 65 г. ще могат да се ваксинират срещу сезонния грип

Животът

24-09-2021, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази година 230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

През 2021 г.  желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на м. октомври.

Допълнително, след началото месец октомври, в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 хил. ваксини срещу сезонния грип.

По Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип с публични средства се осигуряват ваксини срещу сезонен грип за обхващане на лица на и над 65 г. възраст. За времето на действие на Програмата е предвидено повишаване на имунизационния обхват в целевата група от 10 % до 25 %. Преди приемането на Програмата обхватът с противогрипна ваксина сред възрастното население е средно 2,4 %, като изчисленията са направени на база направени продажби, а не на реално приложени дози ваксина.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов