Осъдиха условно инспектор в РЗИ, събирал такса „спокойствие“ от търговци

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Окръжен съд – Габрово призна за виновен К.С. от гр. Габрово, че в периода от  януари 2019 г. до 1.06.2020 г., в гр. Габрово, при условията на продължащо престъпление, в качеството си на длъжностно лице – „инспектор“ в Регионална здравна инспекция - Габрово, е поискал и приел парични суми в различен размер от пет лица. Незаконните облаги обвиняемият получавал от управители на търговски обекти в града, от които е поискал обща сума от 7150 лева и е получил обща сума 6785 лева, за да ги предупреждава за предстоящи проверки от РЗИ в заведенията им.

По делото е проведено съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тези факти.

За извършеното престъпление  подсъдимият  е осъден на една  година и четири месеца лишаване от свобода и глоба в полза на държавата в размер на две хиляди лева. Изтърпяването на наказанието лишаване от свобода е отложено за срок от три години. Подсъдимият е лишен от право да упражнява професия и дейност в държавни контролни органи за срок от две години. Наред с това, съдът е  отнел в полза на държавата 105 лева като предмет на престъплението и го е осъдил да заплати 6680 лева-равностойността на липсващия предмет на престъплението.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.