Започват археологическите разкопки на крепостта Ряховец

Велико Търново Лайф

15-09-2021, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Седми пореден археологически сезон на средновековната крепост Ряховец започва днес. Обектът получи статут с категория „национално значение“ през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки.
В периода 2015-2020 г. екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Г. Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – В. Търново) разкриха структури от III–II хил. пр. Хр., трите главни порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища, огнища, пещ и скелети от ХII–ХIII в. От 2019 г. се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване през ІІ–І в. пр. Хр.
Тази година финансирането на проучванията е в размер на 27 945 лева и е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта и южното подградие с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Археолозите очакват да бъдат открити добре запазени архитектурни структури и разнообразен археологически материал.
През 2016 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Горна Оряховица, Община Горна Оряховица, местни училища и спонсори, организираха първата в България „Лятна археологическа школа” за ученици. В периода 2016-2020 г. над 100 ученици от 6ти до 12ти клас имаха възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да вземат участие в разкопките.
Предвижда се и през този археологически сезон школата да продължи своята дейност с участието на младежи от училищата в Горна Оряховица и Велико Търново. Те ще бъдат поставени в реална археологическа среда. Ще добият представа за периодизацията на обекта в епохите, през които е населявана местността. Ще усвоят знания за разположението, устройството, функционирането и значимостта на средновековната крепост Ряховец. Ще участват в теренната археологическа работа като разкриват и заснемат археологически структури, правят измервания с нивелир, описват и рисуват находки.Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)