10 интересни факта за образованието по света

Велико Търново Лайф

15-09-2021, 08:41

Снимка:

архив

Автор:

velikotarnovo.utre

Всичко от Автора

За всяка държава темата за образованието е една от най-важните и се възприема по различен начин. Заради това и подходите към обучението на деца и възрастни на отделните места по света са разностранни.

И въпреки че постоянно се водят дебати на световно ниво, все още не са намерени еднозначни отговори на въпросите на каква възраст децата трябва да започнат да ходят на училище, каква трябва да бъде продължителността на учебния ден, по колко часове от свободното си време учениците трябва да отделят за писане на домашната работа, колко дълги трябва да бъдат ваканциите и т.н. Ще се опитаме да обрисуваме цялото това огромно разнообразие, като предоставим кратък списък с 10 от най-интересните и любопитни фактa за образованието и образователните системи по света:

1. В 122 страни учебната година започва на 15 септември (както е и в България), докато в 43 началото й е на 1 януари, а в 16 – през месец март.

2. В Бразилия началото на първия учебен час е в 6 часа сутринта, а последният звънец бие в 12 ч. Защо е така? Според бразилците по-важно от всичко друго е децата да се приберат вкъщи за обяд, който се води най-важното хранене за деня, и да го споделят със своето семейство.

3. В Америка за оценяване на учениците се употребяват букви – “A” e най-високата, а “F” е най-ниската. В Чехия пък използват 5-точкова система, при която 1 е най-добрата оценка, а във Франция има цели 20 точки за оценяване.

4. “Международното училище за млади дами и господа” е най-скъпото училище в света. За да се обучавате в него трябва да си приготвите по 77 500 долара на месец.

5. В Индия се намира училището, в което има най-много записани ученици – над 32 000.

6. Австралия е единственият континент, на който съществува училище, чиято функция е чрез радио сигнал да предава частни уроци на ученици, които живеят в отдалечени райони и нямат възможност всеки ден да ходят на училище.

7. Най-много домашна работа получават децата в Китай – в Шанхай например е съвсем нормално за един ученик да отделя по 14 часа в седмицата, за да се подготвя вкъщи.

8. В Чили лятната ваканция е с продължителност от 3 месеца, като започва в средата на месец декември и завършва през март.

9. Най-кратката учебна година се провежда във Франция, но за сметка на това пък учебния ден е с най-голяма продължителност.

10. Историята на пъзела също е свързана с училището. Преди около един век в германските училища е бил измислен нов метод, чрез който германчетата по-бързо да запомнят как са разположени страните от Европа – той се е базирал на нарязани парчета с формите на държавите, с които децата е трябвало да подредят картата на Стария континент. Смята се, че именно това е първият пъзел в света.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов