Недостиг на учители и възпитатели в областта

Мисия

28-08-2021, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1500 пoзиции зa yчитeли и дpyг пepcoнaл в oбpaзoвaтeлнaтa cиcтeмa cтoят нeзaпълнeни тpи ceдмици пpeди cтapтa нa yчeбнaтa гoдинa. Bъпpeĸи нeoбичaйнaтa cитyaция cлeд избyxвaнeтo нa пaндeмиятa, тeндeнциятa зa тъpceнe нa пpeпoдaвaтeли в пocлeдния мoмeнт ocтaвa. Една от причините е пенсионирането. Но другата е просто смяна на професията при младите преподаватели.

Недостиг на учители има и във Великотърновска област на прага на новата учебна година. Големи училища търсят основно преподаватели по чужди езици и по професионалните предмети. Например в ПГСАГ „Ангел Попов“ има нужда от учител по практическо обучение – строителство, от лектор по музика, от психолог и от учител по руски език.

В ПМГ „Васил Друмев“ търсят лектори по музика и по руски език, както и учител по информатика.

Лектор по музика и учител по биология се търси в ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Тук имат нужда и от администратор компютърни системи.

Две места – за учител и за помощник-възпитател, са свободни и в новата детска градина „Шареният замък“, която ще отвори врати от 15 септември във Велико Търново.

От образователни медиатори се нуждаят в училището в Батак и в ПДТГ „Д. Хадживасилев“ в Свищов.

Над 40 са свободните места за педагози в областта, обявени на сайта на Регионалното управление на образованието във Велико Търново.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов