Съветниците във Велико Търново отложиха тегленето на кредит за реализацията на проекта за Старото военно училище

Мисия

26-08-2021, 13:32

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По предложение на съветничката от „Демократична България“ Елена Чамуркова Великотърновският общински съвет отложи гласуването на предложението, с което Общината искаше да изтегли два дългосрочни кредита на обща стойност около 6 милиона лева с цел реализиране на проект  „Създаване  на атрактивна зона за културен  и конгресен туризъм  на територията  на Старото  военно училище.

Елена Чамуркова поиска отлагане, тъй като общинската администрация не е предоставила на съветниците работен проект и количествено-стойностна сметка. Съветничката подчерта още, че местният парламент е дал съгласие само за изграждането на конгресен център, но не и на паркинг.

Срещу вземането на кредити и принципно срещу изграждането на конгресен център в този му вид се обявиха съветниците от групата „БСП, АБВ и Движение 21“. Мариян Кенаров пък припомни, че в района на СБА вече е почти готов подобен център с хотелска част, конферентни зали и подземни паркинги, чиято стойност към днешна дата надхвърля 25 млн. лв. „Ние ще дублираме неговата дейност и то не къде да е, а в центъра на града. Аз не искам той да заприлича на площада на Скопие.“ – каза Кенаров.

Евгени Коев от ВМРО подчерта, че това е сложен проект, за който очевидно не е постигнато съгласие, а според него и мястото му не е правилно позиционирано.

Така, с 11 гласа „за“, 4 „против“ и 5 „въздържал се“ местният парламент отложи гласуването за тегленето на кредити до представянето на работен проект и количествено-стойностна сметка.

„Това са 180 дка терен и още преди години казах, че той няма да се продава, а ще се предоставя отстъпено право на строеж. Проекти за него има още от далечната 1974 г. Има и действащ устройствен план, в който е ситуиран и този конгресен център. За терена направихме международен конкурс, който сега се ползва като модел и от други общини.“ – каза кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов. Той припомни на съветниците, че са взели до момента пет решения, свързани с проекта за терена и с Интегрирания план за градско развитие. „Конгресен център има само в София и в Албена. Защо Велико Търново да не се възползва от нишата в туризма?“ – попита Панов. Той разкритикува част от общинските съветници заради неприемливото им поведение спрямо работещите в общинската администрация и ги призова да уважат труда на служителите.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов