Близо 30 деца се включиха в първия скаутски лагер „Ряховец – 2021” в Горна Оряховица

Мисия

22-08-2021, 13:46

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Близо 30 деца на възраст от 6 до 16 години се включиха в първия скаутски лагер „Ряховец – 2021” в Горна Оряховица. Лагерът е част от проявите по повод избирането на Горна Оряховица за Европейски град на спорта за 2021 г. Организатори на спортното събитие са Община Горна Оряховица и НВУ „Васил Левски“ – Велико Търново.
Палатковият лагер на малките скаути бе разположен разположен в района на хижа „Божур“. В продължение на три дни децата и техните родители имаха възможността да се включат в различни предизвикателства.
След устройване на лагера през първия ден, всички преминаха инструктаж от коменданта на лагера полк. Евгени пенчев – зам. Началник на НВУ „Васил Левски” и се запознаха с правилата на скаутите. Децата се включиха в подготовката на вечерята, а след нея имаха възможността да наблюдават звездното небе с телескоп и да разберат как да се ориентират по небесните обекти. На следващата сутрин, след утринната гимнастика и закуската, малчуганите се запознаха с компаса, както и с начините за ориентиране по местни предмети. Направиха и поход до манастир „Св. Троица” и имаха възможността да посетят светата обител и да запалят свещички за здраве.
В следобедните часове малките скаути имаха възможността да се запознаят с правилата за стрелба с пневматично оръжие и се включихав състезание, плетоха гривни с цветовете на националното знаме по метода „Викингски възел“, запознаха се и със следите които оставят горските обитатели. Вечерта имаше и много танци, народни хора и детски игри.
През третия ден след сутрешната гимнастика, децата се забавляваха със спортин игри – дърпане на въже, народна топка и др.
На финала, всички деца получиха специални сертификати за участието си в първия Скаутски лагер „Ряховец -2021“. Благодаря на всички деца и родители, както и на нашите приятели от НВУ „Васил Левски”, за това, че направихме тези три дни незабравими. Надявам се, че всички са се забавлявали и заедно положихме началото на една добра традиция. Надявам се също, че догодина епидемията ще е зад гърба ни и тук на Божур поляна ще се съберат много повече деца, обърна се към малките скаути и техните розидети заместник-кметът Стефчо Алипиев. Целта ни беше, чрез този лагер да ви покажем колко е хубаво да се общува с природата, да ви накараме да оставите поне за малко телефоните, таблетите и лаптопите и истински да се забавлявате. Когато дойдохте през първия ден не се се познавахте, а сега не искате да се разделяте. Ето това е - всички заедно да бъдем един добър екип, каза полк. Евгени Пенчев. Комендантът на лагера заедно със заместник-кметът връчиха сертификатите на децата, както и викингските гривни. Сертификати получиха и отличили се родители, както и човекът, който денонощно се грижеше за здравето на всички – парамедикът Юлиан Йорданов.
Искрено благодарим за прекрасната идея, организация и реализация на първия по рода си скаутски лагер в Горна Оряховица. Надяваме се ентусиазмът и всеотдайността на участниците и организаторите да привлекат още повече желаещи, които да се включат в скаутски лагер „Ряховец 2022”, каза от името на децата и родителите Християна Миланова, една от първите млади скаути.
Преди да отпътуват от Божур поляна, всички участници, като истински скаути, почистиха района на лагера.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)