Изложба „EX libris“ подреди Кирил Иринчев в ХГ „Недялко Каранешев“

Мисия

17-08-2021, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Изложба „EX libris“ на Кирил Иринчев е експонирана в ХГ „Недялко Каранешев“ в Горна Гряховица.  

Авторът е добре познато име сред културните среди в града ни, представян и преди на страницата на галерията, той дълги години свързва името си с нейното съществуване.

Изложба „EX libris“ представя 36 произведения от богатата колекция на художника, която не спира да се умножава всеки пореден ден. Този творчески проект на автора, който на всеки две седмици сменя облика на изложбата, заменяйки старите с нови типажи, бележи начало още в първите години на 1980 г., когато Иринчев реализира множество рисунки за вестник „Култура“. Именно тогава се раждат първите екслибриси с туш и перо. Сега в изложбата могат да се видят както чисти тушови рисунки, така и смесена техника на акварел, туш, флумастер и тънкописец.

Образната канава предлага възможността да се „запознаем отново“ с обичани и уважавани личности, оставили неизлечима следа в културния живот на страната ни в близкото и далечно минало, но представени по специфичен и неповторим начин, чрез индивидуалния творчески поглед на автора. Сред тях виждаме художници, писатели и поети, актьори и актриси, общественици, дори лица от нашето съвремие, в това число културни дейци от Горна Оряховица. Характерната за екслибрисното произведение лаконичност, тук е подчертана от силно контрастния маниер на работа, който още повече засилва усещането за стилизация. Вмъкнатите композиционно допълнителни образи, говорят за авторова оценка и вътрешна осезаемост към интерпретирания обект.

Различна, богата, интересна, заради отличителната си звучност, изложба „EX libris“ е експонирана в Обреден дом Горна Оряховица, в близост до ателието на Кирил Иринчев и може да бъде видяна в рамките на тази и другата седмица, когато отново ще смени облика си с нови персонажи.

Тя по своеобразен начин доказва неспирното желание на творческата енергия, която независимо от условията търси своята реализация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов