Навършват се 44 години от смъртта на Краля на рокендрола

Снимка:

ютуб

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

На 16 август 1977 г. умира Кралят на рокендрола Елвис Пресли. Той е смятан за една от най-значимите личности в поп-културата на 20 в. Той е най-продаваният солов изпълнител в историята на поп-музиката. Номиниран е за 14 награди „Грами”, като печели три от тях, получава и „Грами” за цялостен принос.

През лятото на 1953 г. Елвис отива в малкото звукозаписно студио „Сън Рекърдс”, ръководено от Сам Филипс, за да запише плоча за подарък на майка си. Изпява песента „My Happiness”. Записът е направен от секретарката Марион Кийскър. Тя запазва едно копие за студиото и записва телефона на Елвис.

През 1955 г. Елвис постига големи успехи. Неговата последна малка плоча за „Сън Рекърдс” се изкачва до първо място в националната класация на „Билборд” за кънтри-енд-уестърн. Концертните му изяви привличат все повече зрители. Междувременно започват участия в телевизионни програми. Участието му в шоуто на Ед Съливан през септември е наблюдавано от рекордните 54 милиона зрители.

Елвис умира най-вероятно от свръхдоза приспивателни и успокоителни. Това събитие разтърсва Америка. Продажбата на албумите му рязко скача. Два от тях стигат до върха на класациите за кънтри-енд-уестърн - From Elvis Presley Boulevard от 1976 г. и Moody Blue от 1977 г. Нито един от предварително продадените билети за концертите от есента на 1977 г. не е върнат, макар че те не се състоят. Любопитен факт е, че след смъртта на Елвис досега са издадени три пъти повече албуми, отколкото приживе.