20 изпълнители идват във Велико Търново за Първия международен майсторски клас на оперната прима Красимира Стоянова

Велико Търново Лайф

15-08-2021, 14:40

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

20 изпълнители от България, Северна Македония и Австрия са заявили участие в първото международно издание на Майстория клас по оперно пеене, който ще проведе във Велико Търново световноизвестната оперна прима проф. Красимира Стоянова. Събитието е част от програмата на VI Летен сезон на българските оперни театри „Сцена на вековете” – проект „Сцена на вековете с поглед към бъдещето», и е включено в културния календар на Общината.

Майсторският клас ще се проведе от 21 до 24 август, а участниците в него се избрани лично от Красимира Стоянова след като всички кандидати са изпратили видеозаписи със свои изпълнения. Тя е одобрила 13  певци  за активно участие, с които ще работи в продължение на три дни, и още 7  –  като слушатели. Пасивните участници ще имат възможност да присъстват на целия майсторски клас, а на 24 август проф. Стоянова ще проведе индивидуални уроци с тях. За корепетитор е поканена Вяра Шуперлиева, която е преподавател по пиано в университета «Моцартеум” в Залцбург, Австрия.

На 21 и 22 август майсторският клас ще бъде в Изложбени зали «Рафаел Михайлов». 23 август е обявен за Ден на отворените врати, като обучението ще се провежда от 10,30 до 14 и от 15,30 до 19 часа в голяма зала на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов». На 24 август в 19 часа в театъра започва заключителният концерт на изпълнителите от майсторския клас, по време на който официално ще бъдат връчени и дипломите за участие.

Майсторският клас на проф. Красимира Стоянова се организира от Сдружение „Силания” и лично от неговия председател – преподавателят по цигулка Дочка Михова, със съдействието на Община Велико Търново, МДТ «Константин Кисимов» и Младежкия дом в града.  

Красимира Стоянова е сред най-известните великотърновци по света. Тя е носител на множество награди и държавни отличия. Удостоена е и със званието „Камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци. Великотърновката е творец с ярка международна кариера, представяща българското певческо изкуство на най-престижните оперни и концертни зали и фестивали по света – Метрополитън опера и „Карнеги хол" в Ню Йорк, Кралската опера „Ковънт гардън"и „Роял Албърт хол" в Лондон, Миланската скала, Дойче опер, Щаатсопер и Концертхаус в Берлин, Музиферайн и Концертхаус във Виена, Залцбургския фестивал, „Номори" опера в Токио, Театро Колон в Буенос Айрес, Баварската опера в Мюнхен, Вашингтонската национална опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Опера „Бастий" в Париж, Франкфуртската опера, Театро Лисео в Барселона, Театро Реял в Мадрид, Нидерландската опера в Амстердам и други.

Работи с най-големите диригенти на нашето време, сред които Рикардо Мути, Зубин Мета, Жорж Претр, Сър Колин Дейвис, Бернард Хайтинк, Марис Янсонс, Сейджи Озава, Мюнг-Вун Чунг, Франц Велзер-Мьост, Фабио Луизи, Даниеле Гати и др.

Има огромен оперен и песенен репертоар. Част от богатата й звукозаписна дейност са четирите компактдиска с оперни арии с Мюнхенския Радиооркестър под диригентството на Фридрих Хайдер и Павел Балев, получили множество престижни награди;  серия от дискове с Баварското радио, Чикагския симфоничен оркестър, Оркестъра на Концертгебау, Виенските симфоници под диригентството на Марис Янсонс, Рикардо Мути и Жорж Претр. Записва диск за Музикална къща „Гега Ню", съдържащ всички публикувани песни на Пучини. Особен успех имат и нейните DVD записи на „Еврейката" с Виенската Щатсопера, „Отело" на Театро „Лисео" в  Барселона, „Евгений Онегин" на Нидерландската опера в Амстердам и на „Ковънт Гардън" в Лондон, „Кавалерът на розата" и „Любовта на Даная" от Залцбургския фестивал, както и „Реквием" от Верди на Цюрихската опера.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)