Обсъдиха хода на ваксинационната кампания в областта

Животът

13-08-2021, 13:54

Снимка:

областна администрация

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Областна администрация Велико Търново бе проведено заседание на Областен кризисен щаб на област Велико Търново за борба с коронавирус. Областният управител Георги Гугучков откри заседанието, което бе свикано с цел да се обсъди Национален оперативен план за справяне с пандемията SARS-Cov-2, както и резултата от съвместните проверки за спазване на противоепидемичните мерки и хода на ваксинационната кампания. На срещата присъстваха кметовете на общините от област Велико Търново, директорите на РЗИ, Агенцията по храните, представители на ОД МВР и председателят на РК на БЛС д-р Христо Димитров.   В началото на заседанието с минута мълчание бе отбелязан Деня на спасението и паметта на лекарите, загинали при изпълнение на служебния си дълг в мирно време. Д-р Христо Димитров припомни, че на 15 август 1963 година при тежка катастрофа между Велико Търново и Горна Оряховица, автобус пълен с хора се удря в камион и избухва пожар. Лекарят Стефан Черкезов спасява 47 души от горящия автобус. На следващия ден умира от тежките изгаряния.

Заседанието продължи с представянето на данни за ваксинационната кампания в областта. Към днешна дата са поставени общо 55 531 дози (с натрупване), от които през последното денонощие – 477 (Comirnaty – 360, Moderna – 30 и Janssen – 87). Със завършен имунизационен цикъл са общо 27 896 лица (с натрупване).

В област Велико Търново продължават ваксинациите срещу COVID-19 в разкритите временни имунизационни кабинети в лечебни заведения и в РЗИ – Велико Търново, в практиките на общопрактикуващите лекари, както и на записаните чрез електронния портал за регистрация на ваксинация срещу COVID-19 лица.

На 12 август 2021 г. с имунизации и реимунизации срещу COVID-19 бяха обхванати общо 102 лица от с. Майско и гр. Елена от мобилен екип на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов“ и ЦСМП – Велико Търново. Днес, 13 август, продължават ваксинациите в други малки населени места на територията на община Елена (Константин, Марян, Тодювци, Майтанци) и гр. Елена от мобилен екип на Специализирана болница за активно лечение по кардиология – Велико Търново, по предварително уточнени график и пунктове.

На 13 август 2021 г. ще работят „зелени коридори“, в които приоритетно ще се ваксинират лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания (подробна информация е публикувана на интернет страницата на РЗИ – Велико Търново – рубрика „Актуално“, „Имунизационна кампания“ – „Зелени коридори“).

На 14 август 2021 г. (събота) от 9:00 ч. до 12:00 ч. в имунизационния кабинет в РЗИ – Велико Търново (ул. „Никола Габровски“ №23 – западен вход) ще работи „зелен коридор“ за ваксиниране на всички желаещи лица с ваксините на Janssen и Pfaizer/BioNTech, без предварително записване.

За периода 30.07.2021 г. – 12.08.2021 г. за област Велико Търново е отчетена 14-дневна заболяемост от 125,4 на 100 хил. души население.

През последното денонощие в област Велико Търново са диагностицирани 41 (четиридесет и един) нови случаи на COVID-19.

Към 00:00 часа на 13.08.2021 г. от област Велико Търново са диагностицирани с COVID-19 общо 10 065 лица, от които:

- излекувани: 9 080 лица,

- в домашна изолация: 253лица,

- хоспитализирани: 52 лица,

- починали: 680 лица.

През последното денонощие в Информационната система за борба срещу COVID-19 не са регистрирани починали лица от област Велико Търново.

Съвместните екипи на РЗИ, ОДМВР и Агенцията по храните за една седмица са извършили 152 проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Не са открити драстични нарушения в проверяваните обекти, съставен е един акт за нарушение и са връчени предупредителни протоколи на собственици на обекти.

Проверките и контрола по прилагане на мерките, въведе със заповед на министъра на здравеопазването ще продължат и през следващата седмица, включително и в почивните дни.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов