Сладък празник на меда и пчеларите в Елена

Мисия

28-07-2021, 11:07

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В знак на почит към пчелите и техните грижливи стопани Община Елена и местното сдружение „Пчела“ организираха пъстър и весел празник, седмо издание това лято, носещ чудното име „Медена седянка по еленски“. За трета година празникът на пчеларите се проведе с фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата на местния Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ към градското читалище „Напредък – 1863“, ръководен от Траяна Стоянова, доведе изпълнители от Велико Търново, Първомайци, Ценово, Велики Преслав, Силистра и заедно с танцьорите от „СамоДиви“ вдигнаха настроението в началото на празника.

Кметът инж. Дилян Млъзев откри медената седянка и поздрави производителите, които по труд, упоритост и постоянство не отстъпват на пчелите-труженички. Пожела на всички да е сладък животът им като меда,  а празникът да става по-богат и привлекателен. Отец Александър освети меда и благослови пчеларите, които поздрави и председателят на тяхното сдружение Иван Стефанов.

Местните пчелари Антон Антонов, Здравко Кръстев, Иван Стефанов, Стоян Недялков предлагаха на всеки посетител да опита еленския мед, който държи пазара по вкус и аромат. Уникалните му качества се дължат на някои специфични климатични особености на Еленската котловина и на богатството от растителност. С богато уредени щандове се представиха и гостите от Индже войвода в Странджа, от Априлци и пчеларско дружество „Майка“ гр. Троян.

Идеята на медената седянка е да стане раздумка за най-сладкото и благо нещо на света – пчелният мед. Всеки, бил той стар или млад,  да се научи или да научи другите, да се повесели и похортува с другари и приятели. В този дух Димо Димов от Сдружението за биологично пчеларство и главен редактор на в. „Пчела и кошер“ представи едно необикновено семейство пчелари. Тяхната пчеларска ферма „Странджа“ в село Индже войвода, край Созопол, бе отличена и наградена с приз за “Пчелар НОМЕР 1 на БЪЛГАРИЯ за 2020 година”. Това е едно голямо признание за Димитър Станчев и Ралица Кунева за труда и упоритостта не само да отглеждат пчели, а и да промотират по различен начин важността на пчелите, меда и здравословното хранене! Тази година за първи път отличието се връчва на ферма.

Младото семейство, в което растат четири деца, залага на местното, на локалното, на характерното за региона. Освен че се грижи за 32 пчелина с 2200 пчелни семейства фамилията стопанисва 7000 дка, повечето от които пасища, винарска изба, фермерски ресторант, преработвателна фабрика, развива зеленчукопроизводство и птицевъдство.

Научно-практически семинар в програмата на празника събра над 30 участници с идеята да научат полезни неща и практически, и теоретически, този път на тема здравеопазването при пчелите от водещите специалисти в тази област – д-р Ивелин Маринов и д-р Илиян Гечев.

„Българското пчеларство като техническа съоръженост е на добро ниво – много нови кошери, много нова техника, има и доста млади хора, които се занимават професионално с пчеларство. Въпреки това в организационно отношение пчеларството ни е разпокъсано, без единна линия на поведение и без отстояване на позициите на пчеларите пред институциите, с болка сподели Димо Димов. Като следствие от тази разпокъсаност нямаме и единна стратегия за развитие на пчеларството. Научното обслужване на сектора също е проблем. Субсидирането му, вече 15 години, не доведе до подобряване качеството на пчелните продукти, а само на техническата обезпеченост, което доведе до развитие на пчеларството.

Пчелният мед от Еленския балкан има имидж и той не е за подценяване. Печалното е, че повечето производители го подценяват и смятат, че ако една година са го продали скъпо, може да се случи и следващата, пък било то за сметка на качеството. Поради тази причина изгубиха интерес и към идеята за географско указание, което приемам за късогледство от тяхна страна, тъй като в близките години ще има последствия. Затова правим и този празник на пчеларите, който да покаже, че трябва да работят заедно, в една посока, за да се радват на добри резултати през следващите години.“

Празникът на еленския мед бе съпроводен с куп изненади, игри, състезания, песни и танци. Много деца се изявиха в творческите работилници, рисуваха. По примера на пчелите с много труд и любов те изработиха чудесни предмети. Млади таланти се включиха в инициативата на Градската библиотека „Пчелите – наши приятели“. С техните рисунки уредиха изложба, а най-добрите получиха награди от „Фют“ и „СофтПрес“ - група „Пчеличка" при ДГ „Радост" - гр. Елена, Косара Костадинова  от СУ „Ив.Момчилов", Алекс и Красен Александрови, София Александрова и Десислава Петкова от НУ „Ил. Макариополски", Алекс Росен Александров и Крис Попов от ДГ „Радост", Детско арт студио – Разпоповци / Хилендара Христова, Моника Нешева, Николай Иванов/, Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Елена /Александър Петров , Марина Русева , Цветелина Друмева , Миа Рачева, Дора Дадикозиян, Елвин Йълмаз ,  Марая Иванова, Стилиян Мутафов, Сияна Байчева /.

Медената седянка завърши с изпълнения на фолклорните състави „Балканджийче“, „СамоДиви“ и „Еленика“ , модерен балет „Кадифе“ и концерт на дуета Димитър и Христо от „Гласът на България“

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов