Пълен комплект от медали за ШК "Етър" на класическия шах

Спорт

24-07-2021, 15:02

Снимка:

ШК Етър

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В Асеновград завършиха Държавните индивидуални първенства по шахмат. Юношите и девойките на Етър защитиха достойно търновската шахматна школа, като се окичиха с три отличия в най-престижната дисциплина.

В групата на девойките до 12 години, след титлата си на блиц, Стефани Бижева отново бе над всички. Тя пое водачеството от самото начало, като след 3 кръг бе единствена с пълен актив. В следващите две партии Стефи уверено ремизира, за да завърши победно в шести и седми кръг. По този начин с 6 точки от 7 възможни тя спечели титлата - за втори път след 4 години, когато бе шампионка до 8.

При юношите до 16 години Стилиан Ангелов бе твърдо решен да се реваншира за малшанса, който го преследваше на ускорен шах и блиц. Тогава и на двете дисциплини той загуби партиите си от последния кръг, при победа печелеше сигурен медал. Сега той започна с уверена победа над рейтинг фаворита, последвана от още два успеха над състезатели с по-висок индивидиален коефициент. В 4 кръг ремизира срещу номер 2 в първенството. За съжаление, в следващия пети кръг допусна досадна загуба, която постави под въпрос отличното му представяне. Чест му прави, че успя да се изправи и с победи в последните 2 партии въпросът за титлата се реши от допълнителните показатели. Само половин точка по втория от тях го лишиха от златото, което щеше да му приляга не по-малко от на шампиона, и той остана със сребърен медал.

При момчетата до 12 години Мартин Кънчев се представи отново на стабилно, високо ниво. След бронзовия си медал на ускорен шах, великотърновският състезател стартира с три победи и две ремита, като делеше 2-3 място след средата на първенството. В шести кръг загуби от бъдещия шампион, но в решителните три партии не допусна нова загуба и с още една победа и две ремита отново се качи на почетната стълбичка. Мартин видимо прогресира и при участие в достатъчно открити турнири за мъже е способен, както да покачи значително рейтинга си, така и увереността в собствените възможности, които са големи.

При юношите до 14 години наш представител бе Никола Великов. Титлата на блиц му даваше самочувствие и амбиция за нов успех. След закономерно силен старт с две победи, в трети кръг той не успя да спре бъдещия шампион по пътя му към стопроцентов резултат. Тази загуба вероятно се отрази негативно и в следващия кръг той допусна още една. Въпреки това Никола прояви характер и в оставащите кръгове успя да достигне до дележ на бронзовото отличие. За съжаление и тук показателите не бяха в наша полза и Никола остана четвърти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов