При 100% обработени предварителни данни: „Има такъв народ“ изпревари ГЕРБ в страната

Животът

11-07-2021, 23:02

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

При 100% от обработените данни от екзитполовете ПП „Има такъв народ“ е първа политическа сила“ в страната на предсрочните парламентарни избори. Според данните на „Алфа Рисърч“, партията на Слави Трифонов получава 23,9% от гласовете, а ГЕРБ – 23,4%. За БСП вотът си дали 13,1% от избирателите, 12,8% са предпочели „Демократична България%, 11,3% са избрали ДПС, а за „Изправи се! Мутри вън!“ са гласували 5%.

Според резултатите от паралелното преброяване депутатите та ИТН в 46-то Народно събрание ще са 64, тези на ГЕРБ – 63. БСП ще има 36 народни представители, ДБ – 34, ДПС – 30, а ИМВ – 13.

Въпреки минималистичните си медийни изяви, от партията на Трифонов  заявиха, че няма да се коалират с партиите на статуквото – т.е. с ГЕРБ, БСП и ДПС. Ако се запазят като първа политическа сила, коалирането им с останалите две партии- „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ няма да им позволи да съставят правителство, тъй като общият брой народни представители на трите формации е 111 при необходими 121.

Резултатите ще се променят при обработването на резултатите от чужбина.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия