Проф. Костадин Ангелов с предложение за решаването на 37-годишните проблеми с басейните

Мисия

25-06-2021, 12:27

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Липсва нормативна уредба за проектирането, изграждането и експлоатацията на водните съоръжения – басейни и СПА в България. Няма регламент за това какъв тип фирми и специалисти могат да изграждат тези съоръжения. Няма правила, по които да бъдат проектирани и след това контролирани съоръженията.

В XXI век работим по нормативна уредба от 1984 г., която е за питейни води. Това заявиха представители на УС на Българската професионална асоциация „Басейни и СПА“ /БПАБС/, които се срещнаха с проф. Костадин Ангелов и Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините в България и кмет на В. Търново.

Два са основните проблеми пред бранша – съоръженията не се проектират правилно и липсват ясни правила за поддържката и химизацията на обектите, обобщи инж. Стоян Кожухаров, председател на Асоциацията.

В омагьосан кръг сме - от една страна трябва да изпълняваме изискванията на големите световни туроператори, които имат свои параметри за водата в басейните, от друга страна те противоречат на изискванията на РЗИ и ние непрекъснато сме подлагани на санкции, посочиха от Асоциацията.

Сегашната нормативната уредба позволява съоръжения за частно ползване да бъдат и с обществено предназначение. Това е така, защото те са доста по-евтини като продукт, който трябва да бъде изграден. И след като няма адекватна нормативна уредба, клиентите избират по-евтиния вариант.

В другите държави не се ползват басейни със скимери, за да няма открити засмукващи части, които да предизвикват травми.

Проблем е и това, че в обществените басейни не могат да бъдат внедрени модерни технологии за пречистване - системи с UV лъчения, с хидролиза, с йонизация, със солна електролиза. Те са по-безопасни и щадящи за хората.  У нас няма как да се използват тези новости, защото здравните власти  си търсят пречистването с биоцид, посочиха от БПАБС.

България е туристическа дестинация и основният ръст на брутния вътрешен продукт е от туристически услуги. За да се развива туризмът, водните съоръжения трябва да са на ниво, а не да  се работи на парче. Проблем е и това, че на тези обекти работят хора, които нямат документи и квалификация за такъв вид дейност. Много собственици на басейни, за да спестят пари от специализирана поддръжка, възлагат на спасителите и на други хора от персонала да следят и за качеството на водата. Тези хора обаче не разбират от това и могат да станат жертви на токов удар, а некомпетентното боравене с химикали може да доведе до необратими последици.

В БПАБС членуват около 80 % от фирмите, които правят басейни и спа-центрове в страната. Сред тях са най-големите и утвърдени компании в тази област.

От ръководството дадоха за пример Камарата на строителите, чиито членове имат определен клас и изграждат различни видове съоръжения според критериите, на които отговарят и настояват в техния бранш също да бъдат въведени подобна уредба. 

В Закона за устройство на територията трябва да бъдат заложени правила за проектиране на басейни и спа съоръжения, подобно на нормативите, касаещи строителството в  архитектурните резервати, каза Даниел Панов. Разписаните детайли в закона и съгласуването с Националния институт за културно-историческото наследство изключват своеволия и самоволни решения, подчерта Панов.

Спешните нормативни промени са необходими, за да се осигури сигурността и да се запази здравето и живота на всички ползватели на водни съоръжения в страната ни, сред които и милионите чуждестранни туристи, подчертаха от асоциацията.

Проф. Костадин Ангелов пое ангажимент да стане вносител на предложения за промени в нормативната уредба в 46-ото Народно събрание.

 

 

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов