Изследователи доказват сакралността на кирилските букви, сътворени от Светите братя

Велико Търново Лайф

05-06-2021, 12:40

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Книгата „Слънчев буквар – научни изследвания и заключения“ на изследователите и общественици Анета Василева и Йордан Йорданов бе представена в петък на Панаира на книгата, който се провежда от 31 май до 6 юни 2021г. в София.

Посетители и ценители на чистотата на българското слово с интерес изслушаха лекцията на двамата автори и научиха, че книгата е създадена с идеята да пробуди съзнанието на съвременните българи, за да се повдигне духът им и да укрепне силата им за бъдещ градеж и живот.

В научното издание се проследяват процесите и събитията, свързани с делото на Светите братя Кирил и Методий, които произхождат от български царски род и чиято мисия по създаването на нашата писменост е определена свише.

Книгата е ключ към знание, което ще осветли умовете на съвременните българи, за да могат освен грамотност, да придобият и знание. Знание за своята идентичност, бит, култура. Написана е на лесен и достъпен език, с думи и изрази, подредени музикално, които имат и оздравителен характер.

Ани Василева представи откъси от изследването, най-вече за просветителското дело на Светите братя Кирил и Методий.

„Кирил пости 40 дни и написва азбуката и после заедно с Методий и другите петима български учители- Климент, Сава, Наум, Еразъм и Ангеларий правят превод на богослужебната литература на българска територия, под покровителството на българския цар Михаил и успехите и трудностите им следват пряко дипломатическите превратности в отношенията на българската държава“.

Нейният съавтор Йордан Йорданов подчерта, че животът, който живеем, нашите възпитание и култура, са много важни и че книгата съдържа мъдростта на вековете, както и отхвърля заблудата, че Константин-Кирил Философ е ромеец, който създава азбуката за ромейски цели. Всеки народ има свой език и всяка азбука е връзка с времето. Кирил създава цялостна нова писмена система, на основата на вече съществуващите еволюционни писмени начала сред българите.

„Книгата „Слънчев буквар” – научни изследвания и заключения”, формира основни понятия и възгледи, които са във връзка с българския език и богатството на неговото съдържание“, посочи още той.

Йорданов отговори и на въпрос за глаголицата. Изследванията им показват, че Св. Кирил създава днешната ни азбука, която е говореща, т.е. на всяка буква съответства дума, свързана с еволюцията. Глаголицата на Кирил и Кирилицата е една и съща азбука, а не калиграфия. Азбуката намерена в Хърватия, незнайно защо също е наричана глаголица, но това е древна азбука на хиляди години, която няма никаква връзка с делото на Кирил и Методий и днешната ни култура. Климент Охридски не е писал букви, защото както той самият казва  в „Похвално слово за Кирил“, че „неговите предчестни пръсти създадоха книгите, тези духовни органи и украсиха славяните с златозарни букви.“

В книгата се дава и сакралното значение на всяка българска буква, което доказва, че съвременната ни азбука е свещена, защото съдържа силите на сътворението.

Присъстващите на събитието имаха възможност да разговарят с авторите и да се сдобият с уникалното изследване.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов