Н. Пр. Мануел Корчек посети ВТУ

Животът

31-05-2021, 14:34

Снимка:

ВТУ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Словашки компании ще предложат стаж на наши студенти

Днес на посещение във Великотърновския университет бе Н. Пр. г-н Мануел Корчек, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България.

Негово Превъзходителство и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов проведоха работна среща, на която бяха обсъдени сътрудничеството на Великотърновския университет с университети в Словашката република, бъдещите съвместни инициативи на Университета със словашкото посолство в София; проблемите на т.н. рядко употребявани езици и на висшето образование, които са сходни и в Словакия, и в България, както и изучаването на словашки език.

Негово превъзходителство се ангажира да проведе разговори със словашки компании, които да предложат стаж на студенти, изучаващи словашки език в нашия университет.

По време на срещата беше договорено през месец септември във фоайето пред зала „Европа” на Ректората да бъде подредена изложба на тема „Кирило-Методиеви мотиви върху словашки пощенски марки“.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов подари на Н. Пр. Мануел Корчек Ex libris на Великотърновския университет с патроните светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

Изучаването на словашки език във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ започва през 1979 г., когато е открит първият лекторат по словашки език в български университет по междудържавна спогодба. В момента словашки език, литература и култура се изучават от 40 студенти в рамките на бакалавърските и на магистърските програми.

На срещата присъстваха г-жа Ивана Марксфелдова, трети секретар, завеждащ консулски отдел на словашкото посолство; проф. д-р Димитър Димитров, заместник-ректор по международната дейност; проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет; доц. д-р Даниела Константинова, преподавател по словашки език в Университета.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)