12 автобусни спирки във Велико Търново са повредени от вандали и при ПТП-та

Мисия

27-05-2021, 12:14

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

12 автобусни спирки в старата столица са повредени след вандалски актове или след пътно-транспортни произшествия. Това каза днес пред Великотърновския общински съвет кметът инж. Даниел Панов в отговор на питане от общинския съветник от БСП Красин Каракоцев, касаещо състоянието на автобусните спирки в град Велико Търново и разписанието на градския транспорт в общината.

Повредените спирки са установени от общинска комисия, която е изпратила становището и доклада си на фирмата – концесионер, която от своя страна има тримесечен срок да отстрани повредите. В противен случай общината ще прибегне до административни мерки, съобщи кметът.

Наполовина е намалял пътникопотокът в градския транспорт, сравнено преди и след  обявяването на пандемията, подчерта още Даниел Панов. Преди пандемията градският транспорт е отчел 876 000 пътници, докато след въвеждането на извънредното положение броят им е паднал на 459 000. Това се дължи до голяма степен и на отсъствието на студентите, както и на дистанционното обучение за учениците. Субсидията за превозвачите е в размер на 19 000 лв. и тя по никакъв начин не успява да покрие загубите им, допълни кметът.

9 453 лв. е загубата само по линията Велико Търново – Мишеморков хан, където са превозени едва 900 пътници. Там частично са ограничени курсовете през почивните дни.

Ограничени курсове има и по линиите Арбанаси, Велчево, Малък чифлик и Дебелец. Не са възстановени последните курсове по направленията Леденик, Беляковец, Церова кория и Килифарево. Няма автобус в 11 ч. и по линията Велико Търново – Ново село, но трите автобуса на ден напълно задоволяват пътникопотока, подчерта Панов.

Автобусът по маршрута Велико Търново – Павликени, който обслужва Русаля и Хотница, е с ограничени курсове от страна на община Павликени и нашата община няма как да промени този факт, обясни кметът. При нормализиране на пандемичната обстановка и след анализ с кметовете по места, ще бъдат възстановени частично курсовете на междуселищните автобуси в община Велико Търново, увери инж. Даниел Панов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов