Премиерът Борисов: Страхливец е този, който казва, че със 165 депутати не може да управлява

Животът

26-04-2021, 13:04

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министър-председателят подчерта, че Планът за възстановяване и устойчивост ще подобри живота на българите

„Политически страхливец е този, който със 165 депутати казва, че не са му достатъчни и иска 240. Вече е ясно, че нито една партия няма желание да управлява и не може да предложи правителство, освен нас.“ Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с министри и експерти, участвали в разработването на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Депутатът Трифонов се подигра с избирателите си, това е абсолютна безотговорност и сега ще загуби на държавата още два месеца шикалкавене и 200 милиона лева ще бъдат похарчени за избори вместо да бъдат вложени в планове и да дадат продукт. Виждате колко е важно за България да се представи Планът за възстановяване в ЕК. Вероятно играят с Радев някаква игра, за да държат държавата в хаос. Защо не излезе да каже кои са му министрите, какъв му е кабинетът, какво ще направи и как ще управлява?“, попита реторично Бойко Борисов.

Премиерът бе категоричен, че ако няма стабилно правителство, ще последва тежка политическа криза. „Влизаме в най-опасното време. На другите все им е виновно изборното законодателство“, подчерта министър-председателят. Борисов посочи, че държавата ще бъде изправена пред хаос през следващите месеци. „Без премиер, без правителство, с един кандидат-президент, който ще отговаря за всичко. Не можем да очакваме от един разединител да бъде безпристрастен и се вижда, че чака да се направят промените в Изборния кодекс, за да си направят машинациите“, допълни още Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни, че всички международни кредитни агенции дават високи оценки на икономическите показатели на България. „Ще има криза и тогава ще ги питам какво ще правят. Ако нямате отново мнозинство, какво ще правим? Постоянно ли ще искат избори, и то в момент, в който трябва да сме стабилни и да имаме добре работеща държава, за да се справим с кризата“, коментира Бойко Борисов.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост премиерът Борисов изтъкна ключовата му роля за подобряване живота на хората и увеличаване на икономическия растеж през следващите години. „Ние можем да носим отговорност и сме готови с Плана, изготвен с много работа и на базата на политическия опит. Ако опозицията има друг или „сега управляващите“, да представят техния“, категоричен беше Бойко Борисов. „Ако ние управлявахме, Планът вече щеше да е в ЕК и щяха да са ни върнали препоръки. Другите обаче не са отишли да работят, а да създават хаос“, отбеляза министър-председателят.

В хода на работното съвещание премиерът изтъкна, че Планът за възстановяване и устойчивост е съставен от четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България, Справедлива България. Борисов допълни, че България ще разполага с 12 милиарда лева безвъзмездна помощ и около 9 милиарда заемен ресурс.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но с него не се изчерпват средствата, които страната ни ще получи по линия на европейското финансиране до 2030 година. „Допълнително имаме много оперативни програми и Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките за декарбонизация“, подчерта Дончев. Вицепремиерът отбеляза, че основен акцент в Плана са инвестициите в зелените политики, за които е отделен 40% от ресурса, а като друг приоритет се откроява образованието, иновациите и икономическа трансформация. „Няма как само с един план да решим всички инвестиционни проблеми на България, но до голяма степен считаме, че в него е заложена формулата на растежа – фокусирани инвестиции, които да доведат до промяна и реформи в ключовите сфери“, каза още Дончев.

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева подчерта, че в сърцевината на Националния план за възстановяване и устойчивост стоят човешките ресурси и икономика, основана на знанието. „Реформите, които стартирахме в това правителство, успяха. Ние правим такива политики, които ще се видят и след 10 години, защото мислим за бъдещето“, категорична бе Ангелиева. Тя изтъкна, че специален акцент се поставя върху модернизирането на образователната среда, както и върху промяна на облика на училищата и изграждането на студентски кампуси.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че в Плана за възстановяване и устойчивост са заложени решения на изключителни важни проблеми в сектор здравеопазване, включително намаляване на смъртността от мозъчен инсулт. Предвижда се също обновяване на лечебните заведения със съвременно медицинско оборудване, както и модернизиране на психиатрията.  „Днес ще издадем заповедта за влизане в България по три възможни начина – с ПСР или антигенен тест, с ваксинационен сертификат и с тест за преболедуване на COVID-19 в последните 6 месеца“, докладва още здравният министър на премиера Борисов. Министър-председателят разпореди още днес да се проведе среща с туристическия бранш, на която да се обсъдят всички подробности за посрещането на туристите, които се очакват у нас от 1 май. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов